Ekonomija

Jelušić: Inovativnost kao preduslov budućeg turističkog razvoja

Jubilarna stota sjednica Izvršnog savjeta ove organizacije, prepoznate kao krovne institucije za politike turizma na međunarodnom nivou, okupila je brojne predstavnike vlada država članica.

Dvodnevni program sjednice posvećen je prioritetnim temama u okviru oblasti koje pokriva Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama, poput razvoja međunarodnog turizma u 2014. i 2015. godini, značaj turizma u globalnoj privredi, prioriteti i menadžment vizije. Takođe, jedna od tačaka sjednice je i razmatranje  dosadašnjih aktivnosti i procjena rezultata rada organizacije, kao i diskusija o budućim planovima.

Posebno interesantan segment sjednice je diskusija o inovacijama u turizmu i pronalaženju novih načina za produženje sezone. 

Državni sekretar Jelušić je upoznao sagovornike sa aktivnostima koje Vlada Crne Gore, zajedno sa turističkom privredom, preduzima u cilju rješavanja problema sezonalnosti, te istakao značaj pilot projekta sa Svjetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija.

Napomenuo je da poseban značaj ima regionalna saradnja kao i kontinuirana komunikacija sa predstavnicima Svjetske turističke organizacije.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i iskustva dobre prakse svojih zemalja u pogledu inovacija u turizmu, a sesija je zatvorena zaključkom da se isključivo konstantnom razmjenom ideja i prakse postižu rezultati koji predstavljaju benefite za sve.

Jubilarna sjednica Izvršnog savjeta Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama završava se sjutra, 29. maja, konferencijom za medije tokom koje će biti predstavljeni glavni zaključci rada sjednice.

 

Send this to a friend