Ekonomija

Kadić: Bilo prestupa u sezoni, ali Herceg Novi ne zaslužuje negativne ocjene

Kadić je organizovao zajedničku press konferenciju sa direktorima javnih preduzeća, na kojoj je najavio projekte za Opštinu, kao što je rekonstrukcija Kanli kule i stepeništa za koju će Opština aplicirati za sredstva kod resornog ministarstva, prenosi Radio Jadran

Kandidovan je i projekat za koji je dobijena dozvola za sanitarnu deponiju Duboki do, a postoji interesovanje i za privatno javno partnerstvo, pa bi, kako smatraju, već sljedeće godine mogli krenuti radovi.

“Za kapitalni budžet kandidovali smo izgradnju OŠ u Igalu, što je kapitalni projekat za Igalo, o kojem se priča već dugo godina. Postoje ideje i za gradnju javnih garaža za smanjenje gužvi, karakterističnih za centar grada. Time bi one bile smanjene”, poručio je Kadić.

Direktor  preduzeća „Čistoće” Borivoje Bonić saopštio je da su se na početku sezone susreli sa nedostatkom radne snage za održavanje javnih površina, pa su bili prinuđeni da prime svakoga ko je bio voljan da radi. Drugi problem u radu ovog preduzeća je opremljenost, jer su kamioni stari skoro 20 godina.

“Od 17. jula smo uočili da je dnevni rast odvoza otpada u poređenju sa prošlom godinom išao 20 odsto i kulminirao 18. avgusta sa 103 tone otpada, što znači da je ovo društvo za 1,5 put više moralo da odvozi otpada od onoga koliko može”, naglasio je Bonić.

On je istakao i da je najviše primjedbi bilo na održavanje i čišćenje Šetališta, napominjući da je ovo preduzeće ove sezone bilo opterećeno dodatnim održavanjem nezakupljenih plaža, ali i zapošljavanjem sedam radnika po Mjesnim zajednicama.

Ipak, osim u Đenovićima, higijena je uspješno održavana na svim lokacijama, utvrdio je Bonić. Preuzeto je u zakup vozilo iz Mojkovca da bi se prebacio otpad. Bonić je dobio novčanu kaznu zbog curenja vode iz cistijerni.

“Sanirali smo curenje, nabavili hemijska sredstva iz Cetinja, pustili cistijerne da peru od 25. jula. Namjerno se sada pitam je li iko to uočio jer je nemoguće da smo svi zlonamjerni u smislu ne valja jedan segment. Ja ne mogu zbog tog jednog segmenta dozvoliti da drugi trpe. Niko me u ovoj sezoni nije pitao kako ti radi služba za higijenu i da li imamo primjedbi na resurse”, konstatovao je Bonić.

Tek 15. jula sklopljen je ugovor o održavanju dijela Jadranske magistrale za koju je ovom preduzeću dodijeljena vrlo visoka ocjena, kao i dijelu Opštine Bar. Inače, nijedna opština na primorju nije dobila dobre ocjene u dijelu čistoće.

Pproblemi i u JKS, ali rad dobar

Vršilac dužnosti direkotor Javnog preduzeća Stambeno komunalno, Branko Božović ocijenio je rad preduzeća izuzetnim, s obzirom na ono što je uloženo i čime je rezultiralo.

“Sezona je bila nepripremljena, jer je stanje na rivijeri bilo zabrinjavajuće nakon ostatka radova na kolketoru.Društvo nije organizaciono i motivaciono pripremljeno za ono što nas čeka, a tu je i problem sa mehanizacijom za koji svi znate. Ipak ono što je pozitivno je odlična saradnja sa Parking servisom, Čistoćom i Vodovodom, sa kojima smo imali odličnu saradnju”, istakao je Božović.

Ono što je, kako kaže, vanredna obaveza ovom preduzeću je uređenje parka Boke, prilaznih puteva na graničnim prelazima, zatim sređivanje biljnog asortimana te rasvjete. On je istakao i da je javna rasvjeta na većem dijelu rivijere gdje je bilo oštećeno 200 stubova i ugrađeno je nekoliko desetina novih stubova.

Sanirana je rasvjeta na graničnim prelazima, ažurirana je horizontalna i vetikalna signalizacija na lokalnim putevima uz saniranje parkovskog mobilijara, zasađeno je preko 200 sadnica višegodšinjih biljaka i 25 hiljada sadnica sezonskog bilja, uređeno je i preko 60 žardinjera u gradu.

Ovo preduzeće već kreće u pripreme naredne sezone sa projektnom dokumentacijom.

“Biće izrađena detaljna tehnička dokumentacije za izradu novih trasa rasvjete, pristupiće se izradi plana oplemenjivanja i proširivanja zelenog fonda, zatim sektor za puteve napraviće plan sanacije stepeništa i puteva prvenstveno onih koji vode od grada ka šetalištu, a najaktivnije se radi na našim vodotocima i kanalima”, naveo je Božović.

Biće vode, ali i blažih restrikcija

Vršilac dužnosti direktorica hercegnovskog „Vodovoda i kanalizacje” Jelena Đaković podsjetila je na restrikcije vode početkom sezone, ali i probleme sa neisplaćenim zaradama u preduzeću i reorganizaciju firme. Ono što je najvažnije je da restrikcije vode neće bit tokom septembra, ali je sasvim sigurno da će Novi kuburiti sa nedostatkom vode u oktobru, ipak mnogo blaže nego u junu, tvrdi Đakovićka.

“Restrikcije vode za septembar nisu najavljene. Remont na hidrostanu Plat biće u oktobru, a tačan datum znaćemo krajem ove sedmice. Ono što je sigurno je da će u oktobru biti mnogo blaže restrikcije, jer smo se pobrinuli da se određene količine vode dobiju iz izvorišta u Konavlima.

To znači da iako je tunel zatvoren mi ćemo dobijati vodu i imati dosta manje i blaže restrikcije”, istakla je Đakovićka.

Ona je dodala i da je ovog ljeta angažovan ronilac koji je snimio sve podmorske ispuste tako da se sada tačno zna gdje je koja cijev i na koji način oštećena.

Tokom protekla tri mjeseca ovo preduzeće imalo je 440 intervencija na redovnom održavanju kanalizacionog kolektora. Kad je riječ o vodovodnoj mreži smanjeni su gubici na mreži sa 86 na 61 odsto , a sanirano je 550 kvarova. Tokom septembra biće sređeni rezervoari, a kako kažu, usvojen je i plan smanjenja gubitaka i poboljšanja vodosnabdijevanja za ovu i dio sljedeće godine.

Vodovod od 1. avgusta primjenjuje i novi kolektivni ugovor.

Komunalna policija obavia 2.058 kontrola

U protekla tri mjeseca komunalna policija obavila je 2058 inspekcijskih nadzora, u saobraćaju 546, u komunalnoj oblasti 1585. Na udaru javnosti, kako je kazao načelnik Zoran Bijelić, bilo je dominantno izlijevanje fekalija, kvarovi na kanalizacionoj mreži i preduzimanje upravnih mjera. U poređenju sa prošlom sezonom, izdato je 157 upravnih mjera što znači da je bilo više problema na kanalizacionoj mreži.

Prema riječima Bijelića još jedan od većih problema na koje je bilo pritužbi je održavanje kupališta koja nisu pod zakupom, pa su radnici Čistoće “gubili” dosta vremena sređućujući kupališta, na uštrb ostalih javnih površina.

Za narušavanje komunalnog reda audio uređajima i lijepljenje plakata komunalna policija izdala je tokom jula i avgusta 68 prekršajnih naloga, a bilo je i šest slučajeva kada je oprema oduzeta i pokrenut prekršajni postupak.

Prema pozivima Call centra, reklo bi se i da je buka ovog ljeta manje izražena, jer je pristiglo samo 47 primjedbi. Kao najkritičnije lokacije određene su Škver, Milašinovića plaža i Igalo.

“Većih ispadanja od dozvoljene jačine nije bilo, ali je ipak izdato 11 prekršajnih naloga za one koji nisu poštovali Zakon o zaštiti od buke. Call centar Komunalne policije zabilježio je i za oko 300 manje poziva građana ove godine u odnosu na prošlu, odnosno 1431 za protekla tri mjeseca. To je dobar pokazatelj da su građani i te kako uključeni u sve što se dešava”, istakao je Bijelić.

U odnosu na ostale primorske Opštine, na Koordinacionim tijelima za praćenje sezone koji se održavaju četvrtkom u Budvi, ocijenjeno je da je u Herceg Novom najviše poštovano radno vrijeme objekata i puštanje muzike na otvorenom.

Buka u gradskoj luci rastjerala nautičare

Ove sezone evidentan je manji promet u Gradskoj luci. Buka iz obližnjeg lokala se, prema riječima vršioca dužnosti direktora Agencije za gazdovanje gradskom lukom Vladimira Zlokovića, direktno odražava na poslovanje Agencije. Prvi put nakon 10 godina obavljeno je anketiranje nautičara o onome što bi trebalo poboljšati u luci, a najčešća primjedba je negodovanje zbog buke.

Činjenica je i da u Luci treba riješiti sanitarni čvor, jer nema tuševa, sanitarnog mobilijara. U saradnji sa lokalnom samoupravom to treba što prije popraviti. Sljedeći nedostatak sopstvenog plovila, koje svaka ozbiljnija luka mora da ima, prevashodno za čišćenje akvatorijuma, istakao je Zloković. Ono što će morati da se mijenja je i kancelarijski prostor, jer “kućica” na ulazu od četiri kvadratna metra nije uslovna.

Ipak, novina je ove godine elektronska prijava dnevnog boravka plovila, koja se ranije radila ručno, što umnogome olakšava poslovanje. U toku je i poboljšavanje video nadzora kako bi gosti i plovila bili bezbijedniji. Uveden je i foto aparat za rad, po principu rada Parking servisa, pa se luka slikava svakih sat.

Zloković obećava poboljšanje kvaliteta usluga, jer luka sada nudi samo ono najosnovnije – vez, vodu i struju. To će usloviti i povećanje cijena veza. Narednih mjeseci, ističe on, ovdje će biti posvećeni zimskoj sezoni, koja je ranijih godina bila slaba. Biće neophodno obnoviti mobilijar.

Za unapređenje rada i opremanje Luke Zloković vidi u korišćenju pretpristupnih evropskih IPA fondova, zato će aplicirati za sredstva kroz programe koje će napraviti u sardnji sa Lukom Bar.

Send this to a friend