Ekonomija

Kina nije nedostižno tržište za Crnu Goru

“Reputacija koju Crna Gora ima još iz vremena bivše socijalističke Jugoslavije ali i činjenica da je sada potpuno nova na tržištu izuzetno je interesantna gostima iz Kine i taj potencijal treba iskoristiti. Navike turista iz Kine  su se posljednjih godina značajno promijenile. Srednjovječni turisti uglavnom vole da posjete države bogatog kulturno – istorijskog naslijeđa, što prema našim istraživanjima Crna Gora svakako jeste, dok mladji posljednjih godina sve manje idu u šoping centre. Danas rađe biraju doživljaj stvarnog života lokalnog stanivništva”, kaže predsjednica Kineskog istraživačkog centra za tržište Evrope.

Deng – Vestfal poručuje crnogorskim kolegama da ih ne obeshrabri izuzetno jaka konkurencija – budući da susjedne Azijske države, a naročito, kako kaže,  zapadnoevropske ulažu mnogo truda i novca da privuku sto veći broj turista iz Kine.

“Ipak Crna Gora je nova vrsta iskustva koje im možete ponuditi, a uz to pitanja bezbjednosti nijesu visoko na dnevnom redu kao u nekim državama Evrope- I to su šanse koje treba koristiti. Raduje me što Crnogorsko turističko udruženje ne radi samostalno već su se umrežili sa kolegama iz susjedstva i to je takođe dobro da se pojača konkurentnost I ostvari bolji upliv na KInes tržište”, naglasila je ona.

Predsjednik CTU je sagovornici zahvalio na smjernicama koje je dala. 

“Važni su nam inputi sa druge strane ,budući da i naše analize ukazuju da se možemo predstaviti na tako dalekom tržištu i privući značajan broj turista ne samo iz Kine već i drugih država. Prepreke u viznom režimu i nas usporavaju ali nadam se da će biti vremena da i to riješimo”, naglasio je Radulović.

Predsjednik CTU  je uvjeren da Crna Gora može da ponudi jedinstven doživljaj kineskim turistima, tim prije što već tri godine intenzivno radi na stvaranju jedinstvenog turističkog proizvoda sa susjednim državama od Hrvatske do Albanije – kroz asocijaciju ISTA . 

Na marginama regionalne ministarske konferencije SEET2016 u Beogradu, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja razgovarao je sa predsjednikom Centra za ispitivanje tržišta kongresnog turizma Dai Kvan Kimom i predsjednikom turske Marmara grupe, Akanom Suverom.

Send this to a friend