Ekonomija

Kod nas tri puta više gostiju nego stanovnika

On navodi da je najviše turista boravilo u Budvi 18.174 od čega su 17.796 strani turisti.

“Najveći rast broja turista po opštinama u odnosu na period prošle godine zabilježen je u Mojkovcu (175 odsto), Podgorici (138 odsto), Nikšiću (98 odsto), Tivtu (52 odsto), Kotoru (40 odsto), Beranama (38 odsto). Povećan broj turista zabilježen je i u ostalim opštinama: Budva, Herceg Novi, Ulcinj, Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Rožaje”, istakao je Petričević.

Svi podaci govore, kako on navodi, da će sezona da bude bolja u odnosu na prošlu godinu.

Statistički podaci govore da je u Crnoj Gori za sedam mjeseci ostvareno 400 miliona eura turističkog prihoda, 15 miliona više nego lani i da je gostiju iz Zapadne Evrope više čak 55 odsto.

Procjene su takođe i da će ovogodišnja sezona premašiti 850 miliona eura ukupnog prihoda.

Prema procjenama Centralne banke, u prvih sedam mjeseci u Crnoj Gori je ostvareno oko 400 miliona eura turističkog prihoda, 15 miliona više nego lani.

“Rezultat potvrđuje zdrav, stabilan i kontinuiran rast crnogorskog turizma, zahvaljujući dobroj politici koja se zasniva na izgradnji hotelskih kapaciteta visoke kategorije, radu na dostupnosti, stalnom povećanju manifestacija i drugih sadržaja”, izjavio je za Poslovni dnevnik ministar turizma Branimir Gvozdenović, istakavši kako je broj turista u Crnoj Gori tri puta veći od broja stanovnika.

Crna Gora, koja se posljednjih godina fokusirala na investicije u hotelskom sektoru i privlačenje zapadnoevropskih gostiju, bilježi snažan rast u avgustu.

U prvih sedam mjeseci imali smo 864 hiljade dolazaka (4 odsto više nego lani) sa 5,2 miliona noćenja, što je rast od 0,5 odsto.

U avgustu je broj gostiju porastao za petinu, a u prvoj polovini septembra čak 21 odsto, a buking je, prema najavama, dobar i za početak jeseni.

Turistički rezultati, kako objavljuju mediji, su dobri i u susjedstvu, tako da uz Hrvatsku, koja ove godine obara rekorde i imala je milion turističkih dolazaka više nego lani u istom periodu, i Grčka je uspjela povećati brojke uprkos izbjegličkoj krizi.

Grčko udruženje organizatora putovanja (SETE) procijenilo je da će tu zemlju do kraja godine posjetiti 27,5 miliona ljudi, pet miliona više nego lani. Do kraja avgusta Grčka je imala porast od 753 hiljade turista u odnosu na 2015.

Iako bi već dogodine, zbog oporavka ruskog tržišta, Turska mogla vratiti barem dio go stiju, ova je godina za tamošnji turizam bila pogubna, sa gubicima između osam i deset milijardi dolara, što gotovo odgovara godišnjem turističkom prihodu Hrvatske.

Send this to a friend