Ekonomija

Leković: Smeće, prljavština i otpadne vode obilježili turističku sezonu

Kako je kazao, ovi problemi su dugogodišnji i dokumentovani brojnim fotografijama koje su predmet domaćih rasprava, ali i istovremenog podsmjeha i zgražavanja stranih gostiju.

“Umjesto kristalno čistog mora, jezera, rijeka, uređenih plaža, uvala i gradskih naselja Crna Gora u svijet šalje razglednice na kojima se sve pobrojano i nalazi, ali se od smeća gotovo i ne vidi i apsolutno pada u drugi plan. U krupnom kadru, prije svega svojim i nemarom nadležnih organa i službi šaljemo jednu groznu sliku naše ekološke države, ali definitivno ekološke samo na tom parčetu papira iz 1991. godine”, navodi Leković. 

Prema njegovim riječima, stav Demokratske Crne Gore je da je državi i građanima potrebno hitno ekološko osvještenje i podizanje ekološke svijesti.

“Da bi se to zaista i ostvarilo, smatramo da angažovanost nadležnih organa, lokalnih organa, nadležnih službi, nevladinih organizacija kao i nas samih građana mora biti na mnogo višem nivou nego što je to bio slučaj do sada. Prvo, potrebna je veća edukacija stanovništva, gdje bi se kroz razne programe predstavila pogubnost ovakvog trenutnog sistema bezobzirnosti i nebrige za prirodu i životnu sredinu koja se ogleda kroz odlaganje smeća na mjestima koja za to nisu predviđena. Ovakvim vidom informativne podrške stanovništvu bi se prikazale sve pogubne posledice koje nas očekuju u budućnosti ukoliko ne podignemo svoju svijest i stepen pažnje prema prirodi i životnoj sredini”, dodao je Leković. 

On konstatuje da bi drugi vid podizanja ekološke svijesti bile rigorozne kazne odnosno primjena zakona, koji bi se primjenjivao bezuslovno za svakog pojedinca pa u krajnoj mjeri i na neodgovornog turistu.

“Time bi svaki pojedinac htio to on ili ne po sili zakona podizao stepen odgovornosti i ekološke svijesti. Takvu praksu imamo u brojnim uređenim evropskim zemljama. Ovakva mjera bi imala dvostruku efektivnost jer bi se sa njom istovremeno punio budžet i pritom obezbeđivala potrebna sredstva za unapređenje ove oblasti, jer je dosadašnja praksa pokazala da opštine izdvajaju minimalnu količinu sredstava. Takođe, potrebno je da nadležni organi prvo podignu svoju svijest i shvate ozbiljnost problema i to da će i posle njih odnosno svih nas, ovdje življeti generacije i generacije ljudi, naših potomaka i da ukoliko ne promjenimo ovakav sistem ekološke bezobzirnosti, naši potomci će umjesto u kristalno čistom moru plivati u smeću, prljavštini i kanalizaciji i to isključivo našom nebrigom i nepažnjom”, zaključio je on.

 

Send this to a friend