Ekonomija

Lidove Noviny: More nije samo u Hrvatskoj

Prijatne plaže i impozantne planine na dohvat ruke nudi država veličine Centralno-češke oblasti, uklinjena između Hrvatske i Albanije. Crna Gora je ukratko idealno mjesto za turistu koji hoće tokom odmora da mijenja mirni i aktivni način odmaranja. 

Ljude na odmorima čekaju spremne pješčane plaže i Česima toliko omiljen Jadran jedino u poređenju sa Hrvatskom nešto udaljeniji. I dok sjeverozapadni susjed nudi “ostrvski” Primošten Crna Gora ima slični adut. Deset minuta od ljetovališta Budva nalazi se na bivšem ostrvu danas nasipom spojenim sa obalom seoce Sveti Stefan, prenose Dnevne novine.

Originalno ribarska nastamba danas je postala sinonim luksuza. Kamene kuće prepravljene su u raskošne apartmane i hotele koje posjećuju i holivudske zvijezde, a oni koji tu nijesu smješteni ne mogu se domoći uskih uličica drugačije nego da plate ulaznicu od sedam eura. Međutim, one se mogu vidjeti i sa okolnih pješčanih plaža.

Među obavezne stanice u Crnoj Gori spada i grad Kotor, na obali čuvene, 28 kilometara duge uvale Boka Kotorska, koji je na spisku baštine UNESCO-a. Najveći užitak je šetnja masivnim zidinama koje su na nekim mjestima visoke 20, a široke 15 metara. Po njima se može hodati do visoko iznad zaliva, ka gornjim kućama i terasama nekadašnje srednjovjekovne tvrđave. Najbolje je to činiti rano ujutro, kada još nije tako vruće. Po povratku natrag može se sjesti u neke od mnogih kafanica u istorijskom centru grada.

Nezaboravni cilj aktivnih ljubitelja prirode, takođe upisan u baštinu UNESCO-a, jeste i Nacionalni park Durmitor. Nudi čitavu lepezu izleta od kojih je većinu moguće obaviti u jednom danu poput uspona na najviši crnogorski vrh Bobotov kuk, visok 2.523 metra. Nakon ogromnih lednika tu je ostalo mnoštvo jezera. Najveće je dugo jedan kilometar i naziva se Crno, ali tokom sušnih lj etnj ih mjeseci vodena površina se nekada razdvoji na dva dijela. Nedaleko je Titova pećina, u kojoj su se za vrijeme II svjetskog rata sakrivali partizani na čelu sa budućim jugoslovenskim predsjednikom.

Česi predstavili ponudu Balkana

Centralni tekst pod naslovom “Skok na orjent” tiče se za Čehe još neotkrivene Bosne i Hercegovine. Budući da je za Čehe Hrvatska najomiljenija destinacija ona nije ovdje predstavljena, ali su pored BiH predstavljene Crna Gora, Srbija i Makedonija, dok se za Bosnu navodi da je neinteresantna turistima, ali da je to neopravdano, jer ta balkanska država nije izgubila svoju divotu i egzotičnost.

Za Makedoniju se navodi da je Česi još ne poznaju i da je njen glavni turistički magnet prastari grad Ohrid na svjetskoj baštini UNESCO-a. Kada je riječ o Srbiji, kratko je predstavljen zapadni dio, Nacionalni park Tara, ali prije svega, naravno, noćni provod u Beogradu.

UNESCO

Nezaboravni cilj aktivnih ljubitelja prirode takođe upisan u baštinu UNESCO-a je Nacionalni park Durmitor. Nudi čitavu lepezu izleta od kojih je većinu moguće obaviti u jednom danu poput uspona na najviši crnogorski vrh Bobotov kuk visok 2.523 metra.

Send this to a friend