Ekonomija

Luka Kotor AD uzima značajan prihod za slabu organizaciju prihvata kruzera

“Sve više me nerviraju izjave za javnost da neke luke u Boki Kotorskoj, kao što su Zelenika, Bijela itd. imaju bolje uslove za prihvat turista od Kotora. Ovo tim prije što turisti ne bi prihvatili da gube dragocjeno vrijeme prevozeći se od Zelenike do Kotora”, kaže Pasinović za Skala radio.

Kruzing turisti u luci obično brodom ostaju oko šest sati i žele da iskoriste što više vremena za obilazak značajnih lokaliteta u gradu i okolini.

“Oni koji dovoljno ne poznaju turizam, turiste zamišljaju kao kontejnere koje mogu slati tamo gdje je naručilac”, rekao je Pasinović.

Na pitanje koliko je Luka Kotor AD spremna za doček ovolikog broja kruzera i kruzing turista, Pasinović je kazao da ga kao građanina Kotora raduje dolazak brodova i turista u Kotor što potvrđuje njegove vrijednosti, kojih često ni sami mještani nijesu dovoljno svjesni.

“Sa druge strane, kaže naš sagovornik, zabrinjava veliki broj brodova, prije svega iz razloga zagađenja mora, zatim njihove bezbijednosti brodova, jer nijesu postavljene plutače za privez brodova. Takođe nijesu označena mjesta na kojima je dozvoljeno sidrenje kruzera i jahti, čime bi se na pravi način mogao kontrolisati njihov boravak u odnosu na okruženje, posebno u smislu sprječavanja zagađenja”, kazao je Pasinović.

Takođe nije riješen veliki problem pješačkog prelaza, odnosno izgradnje pothodnika ili nadvožnjaka kod luke Kotor. Godinama turisti, u velikom broju, izlazeći iz lučkog terminala blokiraju saobraćaj dovodeći ga do kolapsa u centru grada, prilikom prelaska ulice u blizini gradske rive.

“Za nerješavanje ovog problema nema opravdanja ni za koga i ostaje ružna slika i potvrda da smo neorganizovani za jedan takav posao”, kategoričan je Pasinović.

To je, dodaje, trebao biti prioritet, kako bi se saobraćaj kroz Kotor mogao regulisati, tim prije što Luka Kotor AD značajno prihoduje od naplate ukrcaja i iskrcaja, priveza i odveza brodova.

Send this to a friend