Ekonomija

Luka Kotor obara rekorde: Očekuju 478 kruzera i pola miliona putnika

Kako ističu, biće ovo, rekordna godina po prometu brodova i putnika, a vjerovatno i prihoda.

Od početka godine u Kotor su uplovila 42 kruzera, kompanija poput Carnival Cruse Line, MSC, Royal Caribbean, Regent Seven Seas Cruises, Croisimer, Crystal Cruises i druge, sa 25.918 putnika.

U predstojećoj sezoni očekuju se i kruzeri kompanija poput GCCL Fleet1, FTI Cruises, Viking Ocean Cruises, Holland America Line, P&O Cruises, Silver Sea Cruises, Variety Cruises, Island Sky Shipping, Prestige Cruise Services, Pan Yachting NEPA, Fred Olsen Cruises line, Thomson Cruises, Sea Cloud Cruises, Star Clipper, Harmony G Maritime Company, Azamara Cruises, Norwegian Cruise Line, Club Med, SeaDream Yacht club, Pullmantur cruises, V ships leisure, Cruise and Maritime voyages, Braemar cruise II Limited, Majestic marine company, Seabourn cruise line i drugih.

Iz Luke potvrđuju da je sistem sigurnosti i bezbijednosti unaprijeđen.

“Izvršena je obuka svih zaposlenih prema zahtjevima bezbjednosti luke i lučkih postrojenja. Organizovano je dežurstvo u operativnom dijelu Luke Kotor, u tri smjene 24 časa dnevno, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini. Na kopnenom i morskom dijelu obezbjeđene su lučke patrole, koje će biti aktivne 24 sata. Monitoring nad prostorom kojim gazduje Luka Kotor AD uključujući i sidrišta, vrši se podsredstvom video nadzora. U planu je nabavka stražarskih kućica koje bi trebalo da budu postavljene, nakon dobijanja dozvole, u marini i u parku Slobode”, kažu u menadžmentu. 

Takođe, dodaju i da je Luka Kotor, 12 aprila prošla proces resertifikacije u Bureau Veritas, a njime se potvrđuje da sistem kvaliteta usluga u luci Kotor ispunjava zahtjeve sigurnog upravljanja sistemom i sistemom zaštite životne sredine. Validnost sertifikata je do 2018. godine, uz uslov godišnje ovjere.

“Sve navedeno dokazuje da Luka Kotor funkcioniše prema standardima i zahtjevima kruzing kompanija, te da je ocjena bezbjednosti i sigurnosti u Luci Kotor 4,3 na skali od 1 do 5, a prema anketnom listiću koji ovjeravaju korisnici naših usluga”, navode iz menadžmenta Luke Kotor AD.

Na pitanje da li će hiljade turista i mještana svakodnevno i ovoga ljeta biti prinuđeni da mile kroz Kotor zvog velikih gužvi prilikom dolaska kruzera i prelaska putnika jedinom saobraćajnicom ka Starom gradu, iz menadžmenta najavljuju izradu projekta kojim će se regulisati saobraćajne gužve u blizini luke,

“Projekat realizuju Sekretarijat za saobraćaj Opštine Kotor, u aktivnoj saradnji Luke Kotor. Luka Kotor AD izradila je Idejno rješenje funkcionisanja saobraćaja i parternog uređenja na prostoru Luke. Primjerak rješenja predat je Direkciji za izgradnju i uređenje Kotora, koji su nadležni za realizaciju. Prošle godine je od prihoda uplaćeno 120.000 eura u budžetu Opštine Kotor za realizaciju ovog projekta” poručuju iz uprave ovog akcionarskog društva.

Send this to a friend