Ekonomija

Most na Đurđevića Tari se kruni, a kasa se puni

Most, koji spada u velike svjetske arhitektonske poduhvate, dugačak je 365 metara, ima pet lukova, a najveći ima raspon od 116 metara, a iznad rijeke Tare je na visini od 172 metra. 

Iz JP Nacionalni parkovi kažu da je njihovu prošlogodišnju inicijativu da most dobije status nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog interesa prihvatila Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

„Za održavanje i rekonstrukciju mosta nadležna je Direkcija za saobraćaj“ rekli su iz Nacionalnog parka Durmitor.

Iz Direkcije za saobraćaj su saopštili da je „konstrukcija mosta u sjajnom stanju“ i da je pohaban samo gornji sloj asfalta.

„Do kraja godine biće završena sanacija mosta. Osim presvlačenja asfaltom, neophodno je sanirati betonske djelove ograde i ofarbati metalne djelove“, kazali su iz Direkcije. 

Na pitanje zašto Nacionalni parkovi naplaćuju ulaznice na mostu na Đurđevića Tari, iz Direkcije za saobraćaj su kazali da je to nelegalno.

„Naplata ulaznica na mostu se može objasniti jedino izigravanjem propisa. Naime, oni bi trebalo da podignu rampe i instaliraju naplatne kućice na ulazu u Nacionalni park, a za to im treba saglasnost Ministarstva turizma i uređenja prostora, koju očigledno nemaju“, smatraju u Direkciji.

Radi se, naime, o tome da službenik Nacionalnih parkova naplaćuje ulaznice od tri eura na samom mostu, a umjesto rampe i naplatne kućice postavio je automobil u kojem je i fiskalna kasa.

„Od prihoda od ulaznica značajan dio se ulaže u aktivnosti Službe zaštite i Službe za održavanje ambijentalne higijene i infrastrukture“, saopštili su iz PR službe Nacionalnih parkova. 

Te službe, kako su naveli, shodno važećim upravljačkim dokumentima parka, vrše zaštitu i nadzor kanjona rijeke Tare u cilju sprečavanja nelegalnih aktivnosti.

Send this to a friend