Ekonomija

Novi zakon o turizmu predviđa uspostavljanje centralnog turističkog registra

Okruglim stolom je moderirao predsjednik Odbora Dragan Purko Ivančević, Nacrt zakona je prezentovala generalna direktorica Direktorata za turistički razvoj i standarde Olivera Brajović, a govorili su, među ostalima, predstavnici Ministarstva turizma i ugostiteljstva državni sekretar za turizam Predrag Jelušić i koautor Nacrta, savjetnik u ministarstcu,  Božo Vučeković, zatim profesor na Fakultetu za biznis i turizam Rade Ratković, pomoćnik direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Rajko Malović.

Tu su bili i privrednici Goran Čolović iz agencije Gorbis, Diki Kažanegra iz agencije ADRIA DMC d.o.o , Luka Bulatović iz agencije Explorer, Milonja Blagojević, vlasnik etno sela „Montenegro“, Nikola Milić iz hotelske grupacije Casa del Mare, i drugi.

U konstruktivnom dijalogu, vođenom da bi se predloženi tekst unaprijedio u skladu sa potrebama privrede, rečeno je da je cilj autora bilo kreiranje razvojnog i primjenljivog akta, usaglašenog sa standardima i mjerilima Evropske unije, koji pruža snažnu podršku razvoju visoko kvalitetnog turizma u Crnoj Gori.

“Tekst zakona potencira održivi razvoj u ovoj oblasti, usklađen sa zaštitom životne sredine i njenih resursa, a uz smanjenje uticaja na klimatske promjene, poštovanjem načela low-carbon ekonomije. Jedna od novina je uspostavljanje centralnog turističkog registra, jedinstvene elektronske evidencije podataka i njihovu razmjenu. Bliže se definišu pojmovi turističkih zona, oglašavanja i rad vodiča, agencija… Odredbe koje uređuju putne aranžmane, istaknuto je na skupu, napisane su u saradnji sa evropskim ekspertima i potpuno su usaglašene sa EU direktivom koja reguliše ovu oblast. Zakon, između ostalog, prvi put prepoznaje mješovite hotele i mješovite rizorte u Crnoj Gori, uređuje pitanje buke u ugostiteljskim objektima, te potencira standarde kao mjerila kvaliteta usluga koje pružaju”, navodi se u saopštenju Privredne komore.

Ove i brojne druge izmjene u odnosu na postojeći Zakon o turizmu odredile su Ministarstvo ka pisanju novog akta, umjesto ka mijenjanju i dopuni postojećeg. 

Naredne godine crnogorsko zakonodavstvo očekuje usaglašavanje sa Direktivom o uslugama EU, što će vjerovatno inicirati donošenje posebnih zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

“Ocjenjuju da je gradnja rezidentnih objekata u turističkim oblastima jedan od najvećih problema koji treba zakonski riješiti. Turistički poslenici su zato pozvani da se uključe i u javnu raspravu o Nacrtu zakona o uređenju prostora, koja je nedavno počela”, piše u saopštenju.

Tokom diskusije je potencirana i potreba dodatnog uređenja djelatnosti organizovanja izleta, gdje je potrebno standardizovati ponudu potencirajući kvalitet, kao I regulisanje odvijanja izletničkih usluga u medjunarodnim putničkim lukama.

Privrednici su ukazali i da bi uvođenje kategorije difuznog integralnog hotela u zakon doprinijelo standardizovanju ponude u privatnom smještaju.

“Podsticajne mjere su neophodne ali smatramo da je potrebno da se vodi računa i o postojećim objektima koji svoje obaveze izmiruju u potpunosti”, rekli su predstavnici turističke privrede.

Turistički privrednici su svoje konkretne primjedbe i sudestije na pojedine odredbe Nacrta zakona dostavili predlagaču na uvid.

Na kraju je ocjenjeno da je ovo bio samo prvi susret privrednika sa Nacrtom zakona o turizmu, te da je neophodno da oni budu aktivni u daljem toku javne rasprave, kako bi se došlo do kvalitetnog teksta koji će doprinijeti razvoju ovog sektora u Crnoj Gori.

 

Send this to a friend