Ekonomija

NP: Učenje u prirodi najbolji je način podizanja ekološke svijesti

Tim povodom, oko pedesetak učenika iz Osnovne škole „Boško Buha“ iz Pljevalja imalo je priliku da se upozna sa prirodnim vrijednostima jedne od posljednjih prašuma u Evropi obilazeći Biogradsko jezero i prelistavajući nove edukativne buklete, zajedno sa nastavnicima i edukatorima Nacionalnih parkova Crne Gore. 

Ovim povodom direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore, Azra Vuković izrazila je veliko zadovoljstvo što NPCG uspješno nastavljaju realizaciju projekta koji je počeo prije šest godina u saradnji sa NLB Bankom. 

“Glavni cilj projekta “Obradujmo prirodu” je uključivanje najmlađih u proces edukacije o zaštiti životne sredine, a upravo je edukacija veoma važna, posebno imajući u vidu to da govorimo o površini od 7.7 odsto koju zauzimaju nacionalni parkovi Crne Gore. Edukacija kroz ovakve projekte omogućava najmlađima da uče o važnosti prirode i da se u ranom dobu aktivno uključe u procese njene zaštite. Upravo je zaštita prirode osnovna funkcija NPCG”, navela je ona. 

Oko 450 djece šestih razreda osnovnih škola kroz ovaj projekat imaće priliku da kroz radionice, interektivne zadatke i boravak u prirodi stiče znanja ne samo u NP Biogradska gora, već i o ostalim nacionalnim parkovima. 

Edukativni bukleti usaglašeni sa nastavnim planovima i programima Ministarstva prosvjete i prestavljaju kvalitetan materijal koji dopunjava znanja stečena tokom nastave. 

“Zadovoljstvo nam je što je NLB Banka prepoznala upravo nas kao partnere i važnost zaštićenih područja, u smislu društveno odgovornog poslovanja”, zaključila je Vuković.

Izvršni direktor NLB Banke Dino Redžepagić kazao je da su ponosni što već šestu godinu zaredom podržavaju i pomažu jedan od naljepših resursa Crne Gore – nacionalne parkove. 

“Naš cilj je da parkove približimo djeci i uvedemo ih u sistem obrazovanja na jedan drugačiji način. Upravo sada pomažemo realizaciju posjete 450 učenika osnovnih škola, a finansijski ćemo podržati i obnovu mobilijara u ovom parku, već naredne godine. Naš cilj jeste očuvanje nacionalnih parkova, ali još važnije – njihovo približavanje najmlađim građanima Crne Gore”, poručio je Redžepagić. 

On je najavio da će se saradnja NLB Banke i NPCG nastaviti tokom 2017. kroz nabavku mobilijara i bicikala za NP Biogradska gora. 

Direktor NP Biogradska gora, Saša Jeknić izrazio je zadovoljstvo što se ovaj projekat nastavio baš u tom parku i zahvalio NLB Banci što je omogućila da najmlađi uče o nacionalnim parkovima, jer će samo sa znanjem o zaštićenim područjima moći da ih čuvaju. 

“Usvajanje i sticanje znanja u prirodi je najbolji način podizanja ekološke svijesti najmlađih. Upravo toj populaciji u nasljeđe ostavljamo ono što smo mi uspjeli da očuvamo, kako bi oni nastavili da prirodu čuvaju i valorizuju na pravi način”, kazao je on. 

Nacionalni parkovi Crne Gore i partneri na Projektu, Ministarstvo prosvjete i NLB Banka, vjeruju da će boravak i druženje u prirodi, obilazak edukativne staze i korišćenje radnih listova podstaknuti učenike da proširuju svoja znanja, samostalno istražuju, razvijaju kreativnost i timski rad, kao i da dalje praktično ekološki djeluju.  

Send this to a friend