Ekonomija

Nudistički turizam u Crnoj Gori: Tržište je tu, treba ga koristiti

Za nudistički turuzam, kako tvrdi Petričević, tržište postoji i trebala iskoristiti.

“Činjenica je da turizam stvara pet odsto svjetskogbruto domaćeg proizvoda, godišnje realizuje skoro 250 milijardi dolara i pokreće masu od skoro milijardu ljudi. Od toga su nudisti/naturisti još statistički neprecizan, ali značajan dio. Barata se podatkom da u Evropi (Njemačka, Velika Britanija, skandinavske zemlje, Italija…) ima 30 miliona, a u SAD čak 40 miliona pripadnika nudizma i oni spadaju u bolju klasu potrošača”, kazao je Petričević.

Kako ističe nudisti su gosti koji se vraćaju, koji dolaze i u predsezoni i postsezoni, troše novac kako u kampu tako i u mjestu i destinaciji, i to su vrlo poželjni gosti.

Da bi razvili ovaj vid turizam, kako tvrdi sagovornik, za početak je dovoljna samo promjena propisa.

“Poslije bi sve krenulo svojim tokom, a to podrazumjeva izgradnju novih kompleksa, naselja za nudiste ili adaptaciju postojećih kako bi se stvorio idnetitetnaturističke destinacije, ali i edukaciju stanovništva”, kazao je Petričević.

Naturisti, kako dodaje sagovornik, su ljudi koji žele istinsku ravnotežu čovjeka i prirode kroz bogat sadržaj ponude za sport i rekreaciju, zdravu hranu te sadržaje namijenjene za ugodan i zanimljiv odmor.

Plaže

“Koriste blagodati sunca, vode i vazduha, žive u prirodi i sa prirodom, uživaju u izvornim i zdravim uksima i mirisima Mediterana. Za nudiste postoje označene i neoznačene plaže, ali svakako treba i sprovesti edukaciju stanovništva, jer naturizam ne podrazumjeva nemoralno ponašanje i bludničenje, kako se često misli”, kazao je Petričević.

Crna Gora je u prošlosti, kada je u pitanju naturizam bila poznata po Adi Bojani, koja je i danas omiljena destinacija ovih turista, mada je evidento manja posjećenost.

“Postoji još nekoliko neoznačenih plaža na našem primorju koju koriste nudisti”, kazao je Petričević.

Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2016-2018. godine, kao specijalna nudistička kupališta označene su lokacije plažau HercegNovom je u Njivicama, plaža hotela ,,Riviera“, a u Ulcinju je Ada Bojana.

“Velika plaža je svakako unikatna po ovom pitanju, zbog svoje dužine i činjenice da nema razvijenu infrastrukturu pa može obezbijediti izolovanost. U skladu sa planovima JP Morsko dobro treba praviti dalje planove za budući razvoj ovog vida turizma”, kazao je Petričević.

Kako dodaje, sadašnji period karakterišu druga interesovanja, kako investitora tako i turista.

“Naturizam zahtijeva odvojenost, odnosno izolaciju, a sa današnjim novim tehnologijama to je teže ostvariti. Dakle smatramo daje, bar kada je Crna Gora u pitanju, naturizam u padu zbog rasta interesovanj a za druge vidove turizma”, kazao je Petričević.

Stari sjaj

Za nudizam druge plaže nemaju tako atraktivan ambijent kao Ada Bojana.

Iz godine u godinu raste interesovanje za nudističko naselje Ada Bojana i ona vraća stari sjaj. Ove godine nudista je više nego prošle, kazao je Pobjedi izvršni direktor Hotelsko-turističkog preduzeća “Ulcinjska rivijera” Radomir Mikan Zec.

“Mislim daje Ada sa oko osam miliona kvadrata za Crnu Goru resurs koji može da primi između 3.000 i 10.000 gostiju, naravno ako se razviju novi kapaciteti”, kazao je Zec.

Ove godine imaju oko 20 odsto gostiju iz Njemačke, 25 odsto gostiju iz Češke, 35 odsto iz Rusije i ostatak iz regiona.

“Na veliko zadovoljstvo imamo ove godine Francuza i Italijana, koji se polako vraćaju”, kazao je Zec.

Send this to a friend