Ekonomija

Od oktobra se grade još tri hotela u Budvi

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Suzana Pribilović, sekretar Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Danijela Marotić i sekretar Sekretarijata za investicije i planiranje prostora Mihailo Kapisoda.

Popović je podsjetio da Budva ove godine bilježni bolju posjećenost za četiri do pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, čemu u prilog ide evidentiran trenutan broj gostiju od oko 67.000.

“Opština Budva je tokom pripreme turističke sezone preduzela sve mjere i angažovala dodatna lica kako bi se u najvećoj mjeri evidentirao broj turista, što se ogleda i kroz ovogodišnju rekordnu naplatu boravišne takse. Istaknuto je, takođe, da Budva bilježi dalji rast turista iz zapadnoevropskih zemalja, uz zadržavanje tradicionalnih tržišta. Potvrda povećanog broja turista na našoj rivijeri potvrđuju i evidentne gužve u saobraćaju, uprkos tome što je u prethodnom periodu znatno uloženo u gradsku saobraćajnu infrastrukturu, od čega je svakako najznačajniji projekat spajanje dva bulevara na Zavali, dok je Opština sanirala i lokalne saobraćajnice, Topliški put, i druge alternativne puteve koji olaškavaju i ubrzavaju saobraćajnu komunikaciju”, dodao je on. 

Gvozdenović je istakao da Opština Budva ima potencijala za učešće i kandidaturu određenih lokaliteta sa svog prostora.

 

“Projektom koji Ministarstvo u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore – „Sva čuda Crne Gore“ su pozvani građani, kompanije, institucije i drugi subjekti, da kroz dostavljanje autentičnih priča, anegdota, legendi, projekata i slično učestvuju u turističkoj promociji i generalno valorizaciji lokacija u Crnoj Gori, dostavljajući prijedloge i projekte. Krajnji rok je produžen do 1. oktobra”, naveo je on.

Na sastanku je zaključeno da će novi Zakon o regularizaciji neformalnih objekata doprinijeti još boljoj turističkoj ponudi grada, što će omogućiti i nove prihode Opštini.

Takođe, Opština Budva je, kroz donošenje odluke o naplati naknade za komunalije, propisala olakšice za hotele sa 4, 4+, 5 i više zvjezdica, što je na sastanku istaknuto kao pozitivan primjer stimulacije izgradnje turističkih objekata visoke kategorije.

Send this to a friend