Ekonomija

Održivim projektima postaćemo “zelena” destinacija

Na danas održanoj konferenciji iz tog sektora su kazali da svako od nas pojedinačno na dnevnoj osnovi emituje 14,2 kilograma ugljen-dioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte, a sada je, kroz zajedničku inicijativu Ministarstva održivog razvoja i turizma i UNDP, omogućeno da se taj uticaj na životnu sredinu i kompenzuje, 

Naime, u okviru inicijative “Smanji svoj štetan uticaj” izrađen je web-kalkulator karbonskog otiska, putem koga svaki turista, hoteli, a uskoro i domaćinstva, mogu izračunati sopstveni karbonski otisak, odnosno emisiju CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte, te dobiti informaciju sa koliko bi doniranog novca taj otisak moglo kompenzovati. 

Kako je najavljeno, sve donacije će biti usmjerene na jedan od tri održiva projekta-razvoj pomorskog saobraćaja na solarni pogon, razvoj biciklističkih staza ili postavljanje solarnih klupa i pametnih stajališta.

Ministar  održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, kazao je, tim povodom, da karbonski otisak predstavlja metaforu za uticaj koju neka pojava ima na prirodu ili njene resurse.

“Aplicirali smo u okviru Globalnog fonda za životnu sredinu i dobili ozbiljna finasijska sredstva za realizaciju projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori. Fond koji nam je raspoloživ je preko tri miliona eura i taj projekat treba da se realizuje u narednih pet godina. Realizujemo ga zajedno sa UNDP, i putem njega smo učestvovali i u finansiranju održivih projekata u Herceg Novom u iznosu od 150 hljada eura. Očekivani efekat ovih projekata je ušteda u potrošnji energije oko 240.000 eura”, naveo je Gvozdenović.

Stalna predstavnica UN i stalna koordinatorka UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, ukazala je da je čitav region Jugoistočne Evrope, uključujući i Crnu Goru, ranjiv na uticaj klimatskih promjene.

Ona je istakla da je karbonski otisak različit od zemlje do zemlje.

“U SAD prosječni karbonski otisak jedne osobe na godišnjem nivou je 28 tona CO2, u Velikoj Britaniji to je 15,4 tone, u EU taj prosjek je 5,4 tone na godišnjem nivou po osobi, dok je u Crnoj Gori on nešto niži od evropskog prosjeka i iznosi 5,1 tonu CO2. Svako od nas pojedinačno na dnevnoj osnovi emituje 14,2 kilograma CO2 i drugih gasova staklene bašte. Karbonski otisak prosječnog turiste u Crnoj Gori je 6,5 kilograma dnevno”, rekla je Mekluni.

Preko projekta Razvoj niskokarbonskog turizma, u cilju podsticanja inicijativa koje doprinose smanjenju emisija CO2 u sektoru turizma, do sada su podržana tri projekta  na teritoriji opštine Herceg Novi. Iznos ukupnog kofinansiranja je 150.000 e, a očekivani efekat je smanjenje emisija CO2 za 1.500 tona godišnje i ušteda u potrošnji energije oko 240.000 eura. 

Predsjednica Opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, istakla je da će se realizacijom podržanih projekata ”Zamjena i ugradnja LED rasvjete, održavanje i upravljanje javnom rasvjetom u opštini Herceg-Novi ”, modernizovati sistem javne rasvjete u Starom gradu i osvijetliti Sat kula, koja je istorijski, kulturno i za razvoj turizma jedna od najvažnijih lokacija u opštini. 

“Važno je istaći da podržani projekti Turističke organizacije Herceg-Novi “Udahnimo život zaleđu – Selo Kameno iz Herceg Novog ” i Plivačkog i vaterpolo kluba Jadran – “Zamjena postojećih reflektora sa LED rasvjetom na bazenu Jadran Škver”, pored toga što doprinose smanjenju nivoa emisija CO2, značajno smanjuju troškove električne energije i unapređuju turistički proizvod Herceg-Novog”, zaključila je Aćimović.

Send this to a friend