Ekonomija

Osnovan Socio-ekonomski forum Nacionalnog parka Durmitor

Članovi foruma, predstavnici Žabljaka, Šavnika, Plužina, Mojkovca i Pljevalja, kao i turistički i privredni subjekti s tog područja podržali su formiranje Foruma u cilju efikasnije saradnje na unaprjeđenju razvoja i promocije ovog zaštićenog prirodnog područja.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore odavno je počelo sa osnivanjem socio-ekonomskih tijela, od kojih je prvi već osnovan u NP Lovćen polovinom aprila.

Direktor Parka Tomo Pajović istakao je da se u praksi evropskih zemalja velika pažnja posvećuje saradnji lokalnog stanovništva i privrednih subjekata na zaštićenom području s upravama nacionalnih parkova, pa će to i biti ulogaosnovanog Socio-ekonomskog foruma.

“To tijelo treba da doprinese boljoj zaštiti i bržem ekonomskom razvoju. Cilj je da stvorimo jedan efikasan sistem zaštite ovog prirodnog dobra pod zaštitom UNESCO-a, da stvorimo uslove za brži ekonomski razvoj ovog područja gdje NP Durmitor ima centralno mjesto kao nosilac razvoja, da više radimo na promociji ovog univerzalnog prirodnog dobra i turističkog brenda Crne Gore, a svakako da ćemo zajednički svi uraditi više na valorizaciji ovog područja na principima održivog razvoja“, naveo je on. 

Prema riječima savjetnika za razvoj Veselina Luburića, socio-ekonomski forum jeste savjetodavno tijelo ali će se pri odlukama koje se tiču NP Durmitor svakako uzeti u obzir sve primjedbe i sugestije koje dođu od Foruma.

“Socio-ekonomski forum ima za cilj integrisanje interesa lokalne zajednice, povećanje biznisa i podsticanje razvoja u NP, podsticanje tradicionalnih vještina i znanja i podsticanje razvoja turističke privrede na održivim osnovama. Sve to treba da doprinese da lokalno stanovništvo snažnije počne da osjeća dobrobiti od toga što živi na zaštićenom području”, kazao je on, podsjetivši da je nedavno u Plužinama formiran Regionalni park Piva koji geografski povezuje NP Durmitor i NP Sutjeska i na taj način predstavlja dodatnu vrijedost prekograničnoj saradnji koja se može valorizovati i kroz buduće aktivnosti novoosnovanog socio-ekonomskog foruma.

 

Send this to a friend