Ekonomija

Otvara se crnogorski paviljon na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Tema crnogorskog paviljona je Projekat solana Ulcinj, koja odgovara na temu Bijenala 2016. godine „Izvještavanje sa fronta“, a kako je pojašnjeno iz resora, njome se naglašava značaj pronalaženja simbioze čovjeka i prirode i daju se održivi prijedlozi u vezi sa budućnošću solane u Ulcinju. 

Kustosi paviljona, profesor Bart Locma i Katarina Vajnberger iz Inzbruka, sa komesarkom Dijanom Vučinić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, izabrali su autorske timove koji će predstavljati Crnu Goru na ovogodišnjem bijenalu, a to su Marko Stjepčević i Nemanja Milićević iz Podgorice. Tu su i tri međunarodna tima LAAC iz Inzbruka, LOLA Landscape Architects iz Roterdama i ecoLogicStudio iz Londona, a njihova četiri projekta će biti izložena u prostorijama crnogorskog paviljona u periodu od 28. maja do 27. novembra.

U Veneciji će 29. maja biti organizovan i simpozijum „Izvještavanje iz Crne Gore“ koji se bavi projektom Solana Ulcinj. 

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma je, zahvaljujući sponzorima, organizovalo čarter let za sve učesnike nacionalnog konkursa za projekat izložbe za crnogorski paviljon, te će na dan otvaranja biti upriličen obilazak paviljona sa učesnicima Konkursa, autorskim timovima, kustosima i komesarom”, istakli su iz resora. 

 

 

 

Send this to a friend