Ekonomija

Policija demantuje medije: Ko ne prijavi boravak, na granici plaća 60, a ne 300 eura

 

Regionalni mediji su javili da se državljanima BiH, koji nemaju prijavu boravka, po izlasku iz Crne Gore naplaćuje kazna od 300 eura. Redakciji Pobjede juče se javila Sandra Radojević iz Buljarice, koja je kazala da je na izlasku iz Crne Gore njenim gostima, koji su bili uredno prijavljeni, traženo da plate 300 eura.

“Ukoliko se prilikom graničnih provjera na izlasku iz Crne Gore utvrdi da je stranac bio u obavezi, a nije podnio prijavu, odnosno odjavu boravka, granična policija, shodno Zakonu o prekršajima, može izdati prekršajni nalog na novčanu kaznu od 60 eura. Ukoliko stranac prihvati novčani nalog, kazna se umanjuje za trećinu, na 40 eura”, rečeno je Pobjedi u Upravi policije.

Predstavnici UP navode da će se, shodno Zakonu o strancima, novčanom kaznom od 60 do 600 eura kazniti za prekršaj stranac ako u predviđenom roku nije podnio prijavu, odnosno odjavu boravka.

U slučaju kad stranac koristi usluge davaoca smještaja, obavezu podnošenja prijave, odnosno odjave boravka za stranca policiji ima davalac smještaja, u roku od 12 časova od dolaska precizirali su iz UP.

Naglašavaju da stranac koji boravi u Crnoj Gori u turističke svrhe, a ne koristi usluge davaoca smještaja, može prijavu i odjavu boravka podnijeti preko turističkih agencija ili preko turističke organizacije. Kazna za davaoca smještaja koji ne prijavi stranca kojem pruža usluge smještaja je 500 do 3.000 eura.

Za ovaj prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu sa 150 do 500 eura. Kazniće se i fizičko lice koje pruža usluge smještaja sa 150 do 500 eura, kao i preduzetnik od 300 do 1.500 eura dodali su predstavnici UP. S.P.

Radojević: Mojim gostima traženo 300 eura

Redakciji Pobjede obratila se Sandra Radojević iz Buljarice, koja je kazala da je njenim gostima na graničnom prelazu Dobrakovo traženo 300 eura, jer ne posjeduju ,,bijeli karton“.

“Moji gosti su uredno registrovani 20. jula u Turističkoj organizaciji Budva info Petrovac da su 18. jula ušli u Crnu Goru i u njoj boravili pet dana do 23. jula. Pogranična policija na graničnom prelazu Dobrakovo im je 23. jula najprije tražila 300 eura, a kad su kazali da nemaju taj novac poslati su kod načelnice koja im je uzela 50 eura, bez ikakve potvrde”, tvrdi Radojević.

Ona je dodala da njeni gosti ne znaju imena tih policijskih službenika, ali za načelnicu su kazali da ima dugu crnu kosu. Radojević je poslala registraciju koju su joj odštampali u TOB Info punkt Petrovac, kao dokaz o prijavi. Iz UP su kazali Pobjedi da su kontaktirali Radojević i rekli da će ispitati njene navode.

Send this to a friend