Ekonomija

Ponuđači protestovali: Tender oboren jer sin Gvozdenovića nije mogao da zakupi plažu

Strasti oko propusta uprave Morskog dobra, koja je slučajno ili namjerno u javnom pozivu za zakup 150 kupališta u Budvi, Baru, Tivtu i Kotoru, tražila dokumenta koja nijesu naznačena u odluci koju je usvojio Upravni odbor tog preduzeća, a verifikovala Vlada, i dalje se ne stišavaju.

Nezadovoljni jer su njihove ponude otvorene, te time učinjene javnim, gdje svako zna koliko je ko za koju plažu ponudio, okupljeni ponuđači su poslali posljednje upozorenje rukovodiocima Javnog preduzeća da nastave vrednovanje ponuda, i daju im ugovore.

Ukoliko se to ne desi, oni su spremni da svoju satisfakciju traže pred sudom. Na ponavljanje tendera ne žele da pristanu.

Nakon što ih na sastanak nije primio direktor Mihailo Đurović, već je dozvolio da samo njihova dva predstavnika dođu, ali bez novinara, okupljeni su se razišli, te zakazali novi protest u ponedjeljak, na koji će pozvati i zakupce iz Bara, Tivta i Kotora.

Zakupac Marko Tomić je kazao da mu nije jasno zašto se sada želi poništiti tender, kada je identičan sa onim javnim pozivom koji je bio 2013. a kada je izvršeno vrednovanje ponuda.

“Nema nikakve razlike u javnom pozivu, ovom sada koji kažu da je sporan, sa onim od prošle, pretprošle, ili 2013. Znači nema razlike ni u jednoj rečenici. Tada je normalno izvršeno bodovanje, a sada je to problem, zbog čega treba da se tender obori. Došli smo ovdje da nam daju validne ugovore, jer smo dostavili u ponudi papire koji su od nas traženi. Za njihovu grešku ne možemo da mi snosimo posljedice“, istakao je Tomić.

Zakupac Mladen Kažanegra je kazao da neće dozvoliti da ih Morsko dobro pokrade.

“Neka pošteno vrednuju ponude i potpišu ugovore, jer na novi tender mi nećemo izlaziti“, upozorio je Kažanegra.

Stevo Maslovar kazao je da će, ukoliko komisija ne bude izvršila započeto vrednovanje ponuda, presaviti tabak.

“Ukoliko se to ne desi, onda smo mi pokradeni. Onda je to posao za neku dugu instituciju, za specijalnog tužioca. Ako se poništi tender, mi ćemo tužiti Morsko dobo, kao i sve one koji su sproveli tu odluku. Nećemo ponovo izlazi na tender, jer naše su ponude već otvorene i javnost je upoznata koliko je ko ponudio“, kazao je Maslovar.

Budvanin Stevo Marović je naglasio da se u javnosti priča da se cijeli tender obara zbog dvije plaže, dijela Slovenske ispred “Torch beach“ i Ričardove glave“.

“Ponavalja se tender navodno, jer sin Branimira Gvozdenovića nije mogao da zakupi plažu. Sada svi treba da ispaštamo zbog te dvije plaže. U novinama su objavljene tačne cifre koliko je ko od nas ponudio za zakup kupališta. Dovoljno je samo neko da prelista štampu i na ponovljenom tenderu da odabere koju će plažu uzeti, jer tačno zna koliko su iznosile ponude. Nema smisla da se tender ponavlja, jer nije bio nergularan. Mi smo dostavili dokumentaciju koja se od nas tražila. Mi koji smo ovdje živimo od ih plaža i od toga hranimo porodice”, istakao je Marović.

Direktor Morskog dobra Mihailo Đurović tvrdi da nije poništen tender za zakup plaža. Kako objašnjava, mediji nijesu tačno prenijeli uslove koje zakupci moraju da ispune da bi se prijavili na tender, a koje su postavili Upravni odbor tog preduzeća i Vlada.

Send this to a friend