Ekonomija

Porto Montenegro na vrhu liste novih ekskluzivnih svjetskih marina

Listu od 10 novih marina koje u posljednje vrijeme sve više predstavljaju konkurenciju etabliranim mediteranskim marinama poput italijanskog Porto Ćerva ili španskog Puerto Banusa sačinio je uticajni portal Yachting Pages, prenosi Boka news.

Činjenica da nakon upravo okončane izgradje druge faze te marine, Porto Montenegro na vez može prihvatiti i giga-jahte dužine čak do 250 metara, tivatski nautički centar svrstao je na prvo mjesto ove liste.

“Smješten u slikovitom okruženju zaliva Boke Kotorske čiji je dio pod UNESCO-vom zaštitom, sa njenom raznolikom i interesantom obalom i planinskim vrhovima u zaleđu, Porto Montenegro ubrzano postaje jedna od najatraktivnijih novih marina u Evropi. Nakon najnovijih građevinskih zahvata, ova marina sada nudi mogućnost veza i za jahte dužine čak do 250 metara. Sve to kompletirano je smještajnim i uslugama trgovine i zabave u čitavom naselju koje okružuje marinu, luksuznim hotelom “Regent“ od 5 zvjezdica i čitavim nizom restorana, barova i prestižnih butika“, piše Yachting Pages.

Portal dalje navodi da Porto Montenegro nudi i mnogo mogućnosti za zabavu i drugih usluga za članove posadi jahti, sa preko 50 trgovina i ugostiteljskih objekata, sportskim sadržajima, noćnim i klubom za posadu, te nizom raznolikih dešavanja i organizovanim izletima u okruženju.

“Ova marina ima i profitabilne ekonomske prednosti jer se nalazi van EU poreskog i carinskog sistema, a klijentima nudi i snabdijevanje gorivom oslobođenim carine, akcize i poreza, granični i carinski prelaz, kao i usluge popravke jahti koje će uskoro biti kompletirane posebnim remontnim brodogradilištem u neposrednoj blizini”, ističe ovaj portal.

Na drugom mjestu njihove liste je marina One Ocean Port Vel u Barseloni u Španiji koja može primiti jahte dužine do 190 metara, a na trećem mjestu je Grand Harbour Marina u Valeti na Malti, gdje se mogu vezati jahte dužine do 135 metara.

Slijede Vilanova Grand Marina u Barseloni (120 metara), Limassol marina na Kipru (110 metara), Palmarina Bodrum u Turskoj (105 metara), Marina di Stabia u Italiji (100 metara), Christophe Harbour na ostrvu Sent Kits u Karibima (91 metar), ACI Marina Split u Hrvatskoj (90 metara) i Marina di Loano u Italiji koja može primiti brodove dužine do 77 metara.

Send this to a friend