Ekonomija

Posjećenost Nacionalnih parkova veća iz godine u godinu

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore, prošle godine je uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) obezbjeđena je nova oprema u cilju razvoja novih turističkih punuda, kao što su staze za brdski biciklizam u NP Biogradska gora, Durmitor i Prokletije, kajakarenje na Crnom i Biogradskom jezeru, staze za hodanje krpljama na Durmitoru i organizovanje posmatranja divljih vrsta u NP Biogradska gora.

Na 30. sjednici Upravnog odbora NPCG razmatrani su i Izvještaji o realizovanim aktivnostima po parkovima pojedinačno za prošlu godinu, a istaknuto je da su u najvećoj mjeri realizovane aktivnosti na zaštiti biodiverziteta, flore i faune, zemljišta i voda, unaprjeđenja informativno-prezentacionih-edukativnih sadržaja i saradnje sa drugim institucijama, organizacijama i lokalnim stanovništvom koje su definisane petogodišnjim i jednogodišnjim planovima upravljanja. 

“U cilju unaprjeđenja monitoringa karakterističnih životinjskih vrsta, samostalno ili u saradnji sa drugim partnerima, realizovani su projekti koji se takođe nastavljaju i u budućem periodu, kao što su Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera, Program oporavka balkanskog risa na Balkanu, Monitoring ptica i Monitoring ukljeve i krapa u NP Skadarsko jezero, Monitoring medvjeda i Monitoring divokoze u NP Durmitor. Od ostalih aktivnosti, Upravni odbor je, između ostalog  informisan i o projektu unaprjeđenja šumskih ekosistema koji se realizuje sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške”, kazali su iz NPCG. 

Prema njihovim riječima, u cilju jačanja kapaciteta Službi zaštite Javno preduzeće je tokom 2014. godine između ostalog, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, pripremilo dokument „Analiza stanja Službi zaštite“ u kome su date preporuke usvajanja najboljih standarda i praksi obavljanja poslova zaštite u zaštićenim područjima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije, a koje bi se u ovoj oblasti mogle primjeniti u Crnoj Gori. 

“S tim u vezi, potrebno je Službe zaštite, u skladu sa mogućnostima, opremati i tokom ove godine materijalno-tehničkim sredstvima, vršiti obuke nadzornika u cilju efikasnije primjene ovlašćenja propisanih Zakonom o zaštiti lica i imovine, te obuke spašavanja u planinskim predjelima, kao i metodi obavljanja kontrola na vodenoj površini.  Osnivanje socio-ekonomskih foruma u crnogorskim nacionalnim parkovima doprinjeće, između ostalog, efikasnijoj saradnji Parkova i lokalnih uprava, odnosno lokalnih preduzetnika i mještana. Forumi imaju za cilj postizanje pune integracije interesa lokalne populacije i privrednih subjekata u procese odlučivanja kroz unaprijeđenje saradnje, pospješivanje ekonomskih aktivnosti i poslovanja subjekata, poboljšanje informisanosti zainteresovanih strana i upravljača o aktivnostima koje se planiraju ili sprovode u datom zaštićenom području. Članovi foruma imaće pravo da, između ostalog, podnose inicijative za unaprijeđenje života lokalne populacije, poslovnog ambijenta i turističkih ponuda koje će doprinijeti efikasnijem razvoju zaštićenih područja”, naveli su iz NPCG. 

 

Send this to a friend