Ekonomija

Povoljnosti za američke turiste: Jak dolar pojeftinio ljetovanje u Evropi

Popust od 25 odsto je konkretan rezultat jačanja dolara u odnosu na euro, i to američki turisti koji dolaze svake godine jasno osjećaju.

Za Al Jazzeeru turista iz SAD Teri Haf kazao je da se osjeća razlika. 

“Ovdje sam u turističkoj i u posjeti porodici, a dolarima mogu da kupim više nego prije”, naveo je on. 

Politika Evropske centralne banke, u kombinaciji sa grčkom dužničkom krizom, oborila je vrijednost eura, dok je sa druge strane politika Američkih federalnih rezervi ojačala položaj dolara, nezavisno od dešavanja u ostatku svijeta.

Tako su turističke rezervacije u pojedinim evropskim državama u prosjeku porasle za 20 odsto, a među gradovima najviše se ističe Pariz koji ove godine očekuje oko 11 miliona turista samo iz SAD.

Francuski turoperator Fransoa Navaro ocjenjuje da u prosjeku, Amerikanac troši 160 eura dnevno kada dođe u Pariz.

“Naš cilj je da ga ohrabrimo da troši još više”, dodao je on. 

Amerikanci su najbrojniji turisti i u Rimu, gdje je njihov broj samo u januaru ove godine porastao za sedam odsto u odnosu na januar prošle godine.

Američkim turistima vjerovatno se najviše raduju Grci. Iz Asocijacije turističkih agencija te države javljaju da već bilježe rast rezervacija između 15 i 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Lisandros Cilidis iz grčke Asocijacije turističkih agencija kaže da uzimajući u obzir da je vrijednost dolara i eura gotovo izjednačena, drago im je što mogu da objave da bilježe rast rezervacija i posjeta američkih turista u Grčku.

Ističući da ova situacija ide svima u korist, on je objasnio da Grčka ima veći broj noćenja, a turistima je boravak postao jeftiniji.

Kako prenosi Al Jazeera, budući da je dolar i dalje natprosječno jak u odnosu na euro, turističke zajednice širom Evrope očekuju povećani priliv turista sa druge strane Atlantika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Koga sad briga za Ruse . Sad
Koga sad briga za Ruse . Sad će ameri da navale pa će biti i manjak kreveta .

Send this to a friend