Ekonomija

Promovisati regionalni turizam ka “dalekim tržištima”

Predstavnici članica ISTA-e :asocijacija Makedonije (ATAM), Albanije (ATA), Hrvatske (UHPA), Bosne i Hercegovine (UTA BiH),Crne Gore (CTU) i Srbije (YUTA) saglasni su da je institucionalna podrška centara odlučivanja država članica neophodna da bi do 2016. godine  region mogao da standardizuje jedinstven turistički proizvod I promotivnu strategiju na dalekim tržištima.

Novoizabrani predsjednik ISTE-Žarko Radulović naglasio je da sam turistički prozivod već postoji i da je spreman za plasman.

“Međutim institucionalna odnosno podrška Vlada država članica je neophodna kako bi se standardizovao do nivoa koji važi u razvijenim državama”, dodao je on. 

Predstavnik srpske Ascoijacije YUTA Milan Lainović kazao je da standardizacija svake rute po državama Jugoistočne Evrope mora biti u svim segmentima putovanja standardizovana po Evropskim mjerilima, od prelaska granice preko prevoza do smještajnih kapaciteta i raznovrsnosti ponude.

“Istovremeno, tako postavljen standarad omogućiće pristup Evropskim fondovima pomoći, bez kojih je teško realizovati takve projekte”, istakao je on dodajući da su projekti koji bi se kandidovali za pristup Evropskim fondovima već spremni.

Predstavnik Hrvatske Udruge turističkih agencija UHPA Igor Vasilić naglašava da je ovo idealan moment za jedinstven nastup, dok prema ocjeni predsjednika Albanskog Udruženja Sokola Hodže, komplikovane procedure viznog režima,putna i infrastrukturna  povezanost samo su neki od preduslova da koncept u praksi zaživi za godinu.

Prema riječima predstavnika Bosanske asocijacije Ismeta Sijerčića,  u svijetu postoje male države koje godinama pojedinačno troše ogromna sredstva na promotivne Iisajamske aktivnosti, ali jačanjem međusobne saradnje region Jugoistočne Evrope može efikasnije I brže da ostavri udi  na svjetskoj turističkoj mapi.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
petar.montajero1
Gost
petar.montajero1

a dje je to” daleko”?
a dje je to” daleko”?

Send this to a friend