Ekonomija

Radak Kukavičić: Najviše turista u Budvi, sve ih je više i na sjeveru

Kako je za Pobjedu naglasila direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Zeljka Radak-Kukavičić, bolja posjećenost ostvarena je i u nacionalnim parkovima koje je u junu posjetilo oko 40.000 turista, što je 35 odsto više u odnosu na jun prošle godine.Isto tako znatno je povećana i posjeta kruzera Luci Kotor kao i gostiju koji su ovim putem stigli u našu zemlju.

Kako precizira direktorica NTO, najbolju posjećenost bilježi Budvanska rivijera, a primjetno je značajno povećanje u gotovo svim sjevernim opštinama.

“Aerodromi u Podgorici i Tivtu od početka godine do 21. juna opslužili su više od pola miliona putnika. Za prvih šest mjeseci ove godine u Luku Kotor uplovilo je 145 kruzera, što je 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a broj putnika koji su pristigli ovim putem iznosi oko 144.000, što je za 59 odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, kazala je Radak-Kukavičić.

Kada je u pitanju maj mjesec, prema zvaničnim statističkim podacima Monstata u Crnoj Gori je ostvareno 99.980 dolazaka turista što je za 9,5 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Broj ostvarenih noćenja od 437.602 viši je za 8,3 odsto nego u istom mjesecu prošle godine. Od toga su 88,8 odsto noćenja ostvarili strani, a 11,2 odsto domaći turisti.

“Aktivnosti koje smo realizovali u prethodnom periodu na svim nivoima i turistički pokazatelji za pet mjeseci pokazuju da se sezona razvija u dobrom pravcu. Turistička privreda ovogodišnju ponudu prilagodila je trenutnoj ekonomskoj situaciji, pa prije svega dobar odnos cijene i kvaliteta onog što nudimo opredjeljuje turiste da odaberu našu destinaciju za odmor. To i pokazuju dosadašnji pozitivni trendovi rasta turističkog prometa, posjete i gostiju”, kaže direktorica NTO. 

Ona tvrdi da raznovrstan zabavni program ide u prilog činjenici da pored tradicionalno kvalitetnog odmora, gosti ciljno dolaze zbog manifestacija koje okupljaju sve značajniji broj posjetilaca.

“U Budvi se u periodu od 15. do 18. jula održava Sea Dance festival gdje očekujemo da se udvostruči posjeta gostiju u odnosu na isti period prošle godine, a među najavljenim posjetiocima iz preko 50 zemalja sa svih kontinenata najveći broj gostiju će pristići iz Zapadne Evrope, i to Velike Britanije, Francuske, Holandije i Belgije”,  kaže Radak-Kukavičić. 

U predsezoni je, kako je naglasila, ostvaren rast broja turista za oko 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Najave od početka ove godine, iz razloga krize na tržištu Rusije, bile su da nas očekuje teška turistička sezona, međutim današnji podaci govore suprotno.

Osim turista iz regiona, kako kaže direktorica NTO, primjetna je i veća posjeta turista sa značajnih emitivnih tržišta kao što su tržišta Francuske i Njemačke.

“Svakako, najveći promet ostvaruje se u periodu jun avgust i promet tokom tih mjeseci značajno utiče na ostvarene rezultate na godišnjem nivou”, kaže Radak-Kukavičić. 

Upravo povoljne cijene smještaja, dodaje ona, su u značajnoj mjeri doprinijele popunjenosti kapaciteta i ostvarivanju većeg turističkog prometa. Cijene noćenja sa doručkom se kreću već od 15 eura u hotelima sa dvije zvjezdice, 23 eura u hotelima sa tri zvjezdice i 60 eura u hotelima sa četiri i više zvjezdica.

“Raznovrsna i konkurentna ponuda, bogatstvo prirodnih ljepota i kulturnog nasljeđa, unaprijeđena turistička infrastruktura su ono na čemu gradimo poziciju Crne Gore kao turističke destinacije kazala je naša sagovornica.Ona objašnjava da Crna Gora kontinuirano unapređuje turistički imidž i ponudu, a to je pokazala i prošlogodišnja ljetnja turistička sezona u kojoj su uprkos vanrednim uslovima, kriznim situacijama na ključnim emitivnim tržištima i nepovoljnim vremenskim uslovima ostvareni dobri rezultati. Prioritet su im kvalitativni pokazatelji sezone, jer to vraća turiste u jednu destinaciju”, smatra direktorica NTO.

Najnovija dešavanja u Tunisu i Grčkoj unijela su poremećaje na mediteranskom turističkom tržištu. Na pitanje da li bi upravo ova dešavanja preusmjerila turiste na naše tržište, direktorica NTO Željka Radak Kukavičić je kazala da dešavanja na globalnom nivou i krize u drugim destinacijama utiču na turistička kretanja. 

Kako je objasnila, činjenica je da se turisti prilikom izbora destinacije odlučuju za sigurne i bezbjedne destinacije.

 

Send this to a friend