Ekonomija

Rađenović: Nedostatak ruskih turista nadomjestićemo gostima sa drugih tržišta

“Budva je i u 2014 godini ostvarila gotovo polovinu ukupnog turističkog prometa u Crnoj Gori. Prema zvaničnim podacima Budvu je prošle godine posjetilo 754.567 gostiju, ostvarivši pri tom 4.670.126 nocenja. Dominantni su bili gosti iz Rusije, njih ukupno 220.445”, navodi u razgovoru za Primoske novine direktorka Turističke organizacije Budve Jelena Rađenović.

Prema njenim riječima objektivni razlozi, među kojima devalvacija rublje, kampanje da se turistički promet odvija prije svega u Rusiji, brojni bankroti rezultiraće smanjenjem broja gostiju iz Rusije ove godine.

“Smanjenje broja gostiju iz Rusije neće uticati samo na fizičke pokazatelje, odnosno smanjenje ukupnog broja dolazaka već u značajnoj mjeri na finansijske pokazatelje. Ruski gost je, u našoj strukturi gostiju, gost dobre platežne moći, a naši smještajni kapaciteti najbolju cijenu godinama unazada ostvaruju upravo na ruskom, odnosno tržištu bivšeg Sovjetskog Saveza. Prognoze za sezonu pred nama su dosta dobre, ne očekuje se značajnije lošiji fizicki promet”, ističe Rađenovićeva.

Ona dodaje da su organizovani dolasci gostiju sa Zapadnog tržišta počeli dosta rano, već sredinom marta mjeseca i nastaviće se u kontinuitetu do oktobra.

“Očekujemo dominantniju poziciju u strukturi gostiju, odnosno rast gostiju iz Njemačke, Francuske i Poljske”, kazala je Rađenović.

Ona ističe da je prvo ljetnje izdanje jednog od najboljih evropskih festivala Exit, Sea Dance Avantura već u prvoj godini “dovela“ je u Budvu nekoliko hiljada posjetilaca mlađe populacie, koji su uticali da na rast turističkog prometa za 11 odsto u tom periodu.

“Ove godine očekujemo da se ovaj trend rasta nastavi i da globalnbo popularan događaj, kvalitetnog programa na najatraktivnijoj lokaciji plaže Jaz dovede nekoliko desetina hiljada mladih ljudi iz Zapadne Evrope u Budvu! Posebnost naseg turistickog proizvoda, koja se ogleda u jedinstvenoj prirodnoj ljepoti, izuzetno kvalitetnim smjestajnim kapacitetima, konkurentnoj ugostiteljskoj ponuda i raznovrsna dešavanja rezultiraće da Budva ostane omiljena turistička destinacija brojnim turistima iz svih krajeva svijeta”, zaključila je Rađenović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cobac
Gost
cobac

Samo me interesuje sa kojihSamo me interesuje sa kojih trzista ce te nadomestiti taj manjak turista…sezona je i prosle godine podbacila i nije trajala ful 30 dana..ali vi uvek imate resenje…naravno za sebe ga imate..i opet ce biti zvanicni podaci govore da je bilo 5 posto vise gostiju nego u isto vreme prosle godine…porazgovrajte sa psihijatrijima malo nije lose mozada… Više »

Send this to a friend