Ekonomija

Radulović: Cijene smo snizili i za 45 odsto

On je naglasio da je većina kolega učinila slično, a da oni koji drže iste cijene prave veliku grešku.

Radulović upozorava da su hoteli snizili cijene i da sad to moraju da učine vlasnici apartmana, restorana, tezgi, plaža, kao i taksisti. 

Prema njegovim riječima raste posjeta Skandinavaca, Poljaka, Bjelorusa, Francuza, a stidljivo i Njemaca. 

„Turizam je sofisticiran, jako osjetljiv, stidljiva đevojka, i mora se naći način kako da ona postane komunikativna, da odreaguje, da se stvori ta interakcija, treba malo truda i vremena. Ne možete u jednom danu zamijeniti jedno tržište drugim. Međutim, bilo je sa svih tih tržišta i ranije gostiju. Srećom, mi smo bili društveno odgovorni, pa iako smo gubili određene novce držali smo sva ta tržišta u nekom manjem obimu kod nas. E, sad pokušavamo da to proširimo i da realno dobijemo goste u većem broju nego što smo imali ranije, posebno kad je zapadna Evropa u pitanju“, kaže Radulović.

Objašnjava da je turzam na globalnom nivou u krizi. 

„Bio sam na Tajlandu nedavno i potpuno je ista slika kao kod nas. To me je uvjerilo da su u pitanju globalna kretanja i da je to što se kod nas dešava, prisutno i na drugim mjestima. Na Tajlandu su posljednjih šest godina 70 odsto od ukupnog broja turista na godišnjem nivou bili Rusi. Ove godine prisutni su ispod 19 odsto. Oni su to osjetili sada u martu, mjesecu koji je za njih kao za nas jul i avgust, kada imaju popunjenost 40- 50 odsto u hotelima, jer ih je to zadesilo nenadano kao što se nama desilo prošle godine. Mi smo i prošle godine prošli bolje nego što oni prolaze ove godine. Rusko tržište je ove godine odreagovalo i mislim da ćemo imati u krajnjem veći broj turista nego što smo imali prošle godine, sve zavisi od avio povezanosti i broja letova“, poručuje Radulović. 

Radulović tvrdi da istočna tržišta nijesu izgubljena. 

„Nijedno tržište nije izgubljeno. Poljska je veliki potencijal. Njeni turisti su ove zime spasili zimski turizam u Švajcarskoj, Austriji i Italiji, zamijenili su Ruse. Međutim ove godine i ta trži- šta rastu kao na primjer Bjelorusija koja je rasla i priošle u odnosu na prethodnu godinu. Za Ukrajinu ćemo vidjeti šta će biti, Rusija će biti vjerovatno bolja nego što smo očekivali“, kaže direktor CTU. 

Radulović je naveo da će se ove sezone pokazati ko može da opstane u turizmu, a ko ne. Na pitanje kakva je naša vanpansionska ponuda Radulović kaže da je bolja nego na Tajlandu. 

„Tajland, koji je hit destinacija, ima lošiju vanpansionsku ponudu od naše. Mi imamo mnogo bolji privatni smještaj nego što ima Tajland, a mislim da je i cijena bila adekvatna za to vrijeme. Međutim, sad su drugi uslovi, druga je situacija i moramo se prilagloditi tome i sa cijenama ići niže. Znači, privatni smještaj, restorani, tezge, plaže moraju da snize cijene. Brinu me taksisti jer oni su proteklih godina ostavljali jako ružnu sliku o Crnoj Gori. Nadam se da to ove godine neće biti slučaj ili da će se naći mehanizmi da se to spriječi. Uglavnom, mi se ove godine borimo i radimo ne za ovu godinu, nego za 2016. godinu, koja može da bude složenija od ove“, zaključio je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
doobra
Gost
doobra

niko ga ne spusti ka Zec na
niko ga ne spusti ka Zec na onu emisiju na prvi.kako ga nazva,, ovi novi hotelijeri,, .

JLEJ'C
Gost
JLEJ'C

OVOG PONAVLJAVCA POCNE NESTO
OVOG PONAVLJAVCA POCNE NESTO DA DRVI NA POCETKU GODINE I MLATI DO KRAJA

cirimirikonik
Gost
cirimirikonik

On je, eto, slomio casu na
On je, eto, slomio casu na svadbu, jer se valja.

risto cirov
Gost
risto cirov

Opet ovaj turisticki vodic
Opet ovaj turisticki vodic

strucnjak
Gost
strucnjak

kako te nije sramota da svaki
kako te nije sramota da svaki cas pricas o turizmu u medijima ti koji veze s njim nemas??tvoji ciljevi nisu sezona i turizam,…nego na mnooogoo nizem nivou…ako je turizam spao na tvoju strucnost i procijene, onda dobro i prolazimo!

Anonimni
Gost
Anonimni

Splendid je sistem za pranjeSplendid je sistem za pranje novca . Inače kako objasniti da firma u gubitku spušta cijene za 45 % . Pa jesu li vlasnici poluđeli ili na drugoj strani od kriminalnih poslova zarađuju milione. Zašto Radulović nikada ne objavi ukupan prihod o ukupan rashod i njegovu strukturu . Sve ti zna država ali policija i tužilaštvo… Više »

hotelski radnik
Gost
hotelski radnik

ti si jedan novi bogatas kome
ti si jedan novi bogatas kome nikad nece biti jasno da ljubaznosti nema dok ti je radnik nezadovoljan a ne moze bit zadovoljan dok mu je plata 200 e , a toliko tonpusa dnevno ispusis.

Anonimni
Gost
Anonimni

I još ćete,jer ste i sa tako
I još ćete,jer ste i sa tako sniženom cijenom skuplji i od istih takvih hotela u okruženju i jer nećete ni sa tako sniženim cijenama napuniti hotel ni u sred sezone.

Gando
Gost
Gando

Kako vas nije sramotaKako vas nije sramota gospodine Radulovicu da iznosite prljave neisitne. Pa svako dijete moze da ode na wikipediu i da vidi da Rusi na Tajlandu ne ulaze ni u 10% ukupnih gostiju. A prije 6 godina bilo ih je ispod 1%. Nego spremate se polako za kiks se zone pa se traze opravdanja. Ko se ugostiteljem naziva… Više »

Send this to a friend