Ekonomija

Radulović: Uskoro počinjem nešto bolje od Splendida

“Biće u skorije vrijeme nešto novo, zapravo nekoliko novih stvari, u posljednje vrijeme imamo nekoliko ponuda za menadžment, odnosno da preuzimamo upravljane hotelima. Zanimljivo je da je 2003. za mnoge Hrvatska bila pojam u turizmu, danas iz Hrvatske dolaze kod nas, njihovi konobari, kuvari, šefovi recepcije, obučavaju se u našim hotelima. Definitivno je došlo vrijeme da ljudi koji postižu rezultate dođu u prvi plan, a ne demagozi i prodavci magle”, smatra Radulović, prenosi Radio Antena M.

Sumirajući dosadašnje rezultate Splendida, Radulović ističe da je taj hotel, na svoj način, postao prirodna ljepota Crne Gore.

“Splendid bez Crne Gore ne znači ništa, što je bolji Splendid to je bolja Crna Gora, što je više boljih od Splendida, to će i Crna Gora biti bolja,” napominje Radulović.

Radulović ističe da je ključni sastojak u receptu za uspjeh upravo svijest da na početku nije bilo potrebnog znanja i spremnosti da se za njim traga. Ali i dobra volja, koja, zapravo, znači ljubav prema državi, gradu, svojoj kompaniji.

Ne spori Radulović da je veliki plan bio i ostao da Splendid privuče kinesko tržište, uz napomenu da ne može sve preko noći. 

“Realno, za jedno tržište treba dvije do tri godine da bukne, mi i dalje imamo vize za Kineze, a nemamo velike šoping centre, do kojih oni jako drže. Ovdje dolaze mnogi investitori iz Kine, koji su zainteresovani da ulažu privatno. Ne interesuju ih vile, stanovi, takav vrsta biznisa. Interesuju ih čisti hoteli i veliki šoping centri”, kaže Radulović.

Dodaje da mu je predsjednica jedne investiocione kompanije iz Kine nudila da grade šoping centar, u kojem neće biti robe jeftinije od 1.000 eura.

“Na poslovnoj večeri mi je saopštila da su došli iz Njujorka, gdje su kupili jedan hotel, te da je donijela sa sobom 100 hiljada eura s namjerom da ih potroši u Crnoj Gori. Znate li koliko je potrošila poslije trećeg dana boravka kod nas? Petsto eura! Pitao sam njenog pratioca, jeste li je vodilli do Delte, kazao mi je da jeste, ali da su samo ušli, pogledali i izašli. Znači, to je proces! U svakom slučaju, za Kineze, ne brinite, doći će sigurno”, kazao je Radulović.

Radulović tvrdi da nijednog trenutka, uprkos tome što je početak gradnje Splendida imao mračnu uvertiru, od prijetnji do bombaškog napada- nije razmišljao da digne ruke od projekta.

Napomenuo je i da su ekspolozije, pet odsto problema Splendida, ostalo su, kako se izrazio-plombe i slične opstrukcije državne administracije.

Standard kojim se diči je da svaki konobar u Splendidu zna tri i više jezika. Na jedno je, priznaje Radulović, naročito ponosan:

“Kad gledam po gradovima, najviše zaposlenih imamo sa Cetinja, a Cetinjani nijesu poznati po nekom velikom radu. Ali, pokazalo se da su vrijedni, talentovani, kreativni. Znate šta odgovori Cetinjanin kada ga pitaju kako mu je u Splenidu – kao u državnoj firmi. To mi je najveći kompliment. Što znači da je osiguran, da ga niko ne maltretira, osjeća se komotno”, kazao je Radulović kroz osmijeh. 

Mnogo svjetskih zvijezda prošlo je kroz Splendid, nije Radulović, međutim, htio da otkrije imenom i prezimenom ko je od njih bio najzahtjevniji.

“Reći ću samo – što je veća zvijezda, to je bolji i jednostavniji čovjek. Zaključak, što je bogatiji, to je skrominiji, najgori su ovi koji imaju do milion eura”, kazao je Radulović.

Send this to a friend