Ekonomija

Raste interesovanje njemačkih turista za Crnu Goru, dogovoreno 60 čarter letova

Na štandu Nacionalne turističke organizacije svoje ponude su predstavile lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Tivta, Ulcinja, Cetinja, hotelske kompanije HG Budvanska Rivijera, HG Montenegro Stars, Beppler and Jacobson, hoteli The Queen of Montenegro, Regent, Ramada, turistička agencija Globtour i nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines.

Hotel “The Queen of Montenegro“ nastavlja saradnju sa turoperatorima “Misir Reisen“ i “Macsun“, posredstvom kojih se ove godine očekuje dolazak oko 4.000 njemačkih i austrijskih turista u Crnu Goru, posebno u periodu pred i postsezone.

Tradicionalno, na berzi u Berlinu počinje prodaja i potpisivanje aranžmana za sezonu 2016. godine. Tako je hotelska grupa Budvanska rivijera, jedanaestu godinu za redom, potpisala ugovor sa jednim od najvećih francuskih turoperatora “Prodintour-om“ za narednu godinu.

“Posredstvom ovog turoperatora očekuje se da će ove godine biti ostvareno oko 35.000 noćenja u hotelu „Palas“ u Petrovcu, u periodu od početka aprila do kraja oktobra mjeseca”, kazali su u NTO-u.

U cilju unaprijeđenja dostupnosti, nacionalna avio kompanija “Montenegro Airlines” će, pored redovne linije iz Frankfurta, tokom ove sezone, počev od 18. aprila uvesti i liniju iz Dizeldorfa.

Na sajmu turizma u Berlinu dogovoreno je 60 čarter letova za preko pet hiljada turista koji će odmor provesti u Crnoj Gori, saopštili su predstavnici nacionalnog avioprevoznika, Montenegro Airlinesa.

Komercijalni direktor Montenegro Airlinesa, Predrag Marković, kazao je Radiju Crne Gore da će pored redovnih linija za Frankfurt i Dizeldorf, ta kompanija organizovati i seriju čarter linija za druge njemačke gradove.

“Uspostavićemo linije sa Hanoverom, Lajpcigom, Berlinom, Štutgartom i Nirnbergom. Dogovoreno je 60 čarter letova i to od kraja marta do polovine juna, kao i od polovine septembra do polovine novembra“, saopštio je Marković.

On je ocijenio da će to značajno uticati na produžetak sezone što je svima i cilj. 

“Ovo je velika šansa za crnogorski turizam koju svi zajedno ne smijemo propustiti”, poručio je Marković.

 

Predsjednik Odbora za turizam u Privrednoj komori, Dragan Ivančević, rekao je da je zapaženo učešće na prestižnom ITB sajmu u Berlinu moglo da znači i veliki povratak turističke Crne Gore na tržište zapadne Evrope.

“Najvažnije je da smo svi jedinstveni u namjeri da se moramo nanovo izboriti za turistička tržišta koja znače turistički razvoj, a to je zapadna Evropa i posebno tržište Njemačke“, kazao je Ivančević. 

Prema njegovim riječima, ova godina počinje sa dobrim naznakama.

“Potpisali smo ugovore za period pred i post sezone i prve goste iz Njemačke očekujemo narednog mjeseca. Imamo konačno i bolju avio dostupnost jer će naši gosti doputovati čarter linijama Montenegro Airlinesa, a to je od neprocjenjivog značaja”, ocijenio je Ivančević.

On je kazao da će se nakon sajma u Moskvi dobiti jasnija slika koliko će ove dobre najave iz Berlina eventualno moći da nadomjeste ono što se može izgubiti na ruskom tržištu.

“U svakom slučaju mislim da ove godine nećemo nadomjestiti eventualne gubitke sa ruskog tržišta i o tome je rano govoriti. Nama je rusko tržište veoma značajno i poznato je da je tamo veoma specifična situacija – ekonomska kriza, nestabilne političke prilike, pad standard”, podsjetio je Ivančević. 

On je poručio da Crna Gora ubuduće ne smije dozvoliti da bilo koje tržište ima monopol, toliko dominantnu ulogu ili procenat u turističkom prometu. 

“Kada se desi problem, kao što je to slučaj sa ruskim tržištem, onda dolazi i kriza koju, kao što je to sada slučaj, moramo što prije da saniramo”, objasnio je Ivančević.

Njemačko tržište je jedno od najvećih emitivnih tržišta sa preko 60 miliona turista godišnje. Prema istraživanjima rastući segmenti tražnje su luksuzni eko turizam i aktivan odmor, krstarenja i kulturni turizam, a Njemci su zainteresovani i za kulturu, kulturne događaje i žele da uče tokom odmora, a ne samo da uživaju na plaži i suncu. 

Prema zvaničnim statističkim podacima tokom 2014. godine Crnu Goru je posjetilo 33.014 njemačkih turista koji su ostvarili ukupno 176.553 noćenja.

Kako je saopšteno iz NTOCG, tokom sajma državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić i direktorica NTO Željka Radak Kukavičić sastali su se sa predsjednikom Njemačkog turističkog udruženja DRV Norbertom Fiebig-om, pretstavnikom Adventure Travel Trade Association ATTA i turoperatorima i medijima.

Takođe, učestvovali su u workshop-u na temu “Zajednička promocija Evrope kao turističke destinacije“ koju je organizovala “Evropska komisija za putovanja“. 

Pored Crne Gore, svoju ponudu predstavile su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Rumunija, a sajam će trajati do 8. marta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Svaka cast za MontenegroSvaka cast za Montenegro Airlines. Jos jednom dokazuju da su perjanica Crnogorskog turizma i da turisticka privreda sa njima i bez njih ne bi bila ista prica. Ne mogu da opisem osjecaj zadovoljstva obzirom da se okrecemo i ka zapadno-evropskim trzistima i posebno to sto ce Crna Gora biti u koordinatnom sistemu i na presjeku istoka i… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Potrebno je podjednako
Potrebno je podjednako tretirati sva turistička tržišta. Rusko tržište jeste veliko ali sada je tamo velika kriza koja vuče u probleme mnoge hotele koji do juče nisu htjeli ni da čuju za turiste iz evrope jer je sa njima bila manja zarada.
Osjetićemo to ove godine, osim ako ne produžimo sezonu. Mislim da je kasno za to.

Send this to a friend