Ekonomija

Resulbegović: Ulcinj od turizma može generisati veće prihode

“Osnovni element konkurentnosti na turističkom tržištu je originalnost i osobenost brojnih segmenata ponude. Potrebno je kontunuirano promovisati aktivni turizam kroz plasman i razvoj ronilaštva i posmatračkih i pješačkih tura specijalizovanih za određene oblasti karakteristične za Ulcinj”, kazao je Resulbegović za Glasnik Privredne komore PKCG.

On je rekao da je Nacionalna turistička organizacija NTO, zajedno sa lokalnom, ove godine organozovala kvalitetnije nastupe na sajmovima i berzama, zbog čega se s velikim optimizmom očekuje finansijski bolja sezona.

“Prvomajski praznici pokazuju da se u turističku godinu ulazi sa velikim optimizmom, koji se ogleda po većem broju i dužim rezervacijama”, naveo je Resulbegović. 

On smatra da je posebno važno to što se posljednjih godina na sajmovima predstavljaju nove turističke ponude za sjeverni i južni region, odnosno biking, hiking, trekking, kao i kite i surfing.

Resulbegović je kazao da bi pažnju trebalo usmjeriti na to da se cijene, kojima je Crna Gora predstavljena na turističkim sajmovima, ne povećavaju. 

“Ne smijemo koristiti situacije i negativne trendove koje imaju zemlje nama konkurentne kao turističke destinacije, jer nam se u suprotnom to može vratiti kao bumerang”, poručio je Resulbegović.

On smatra da posebno treba upozoravati male i srednje hotele, kao i vlasnike privatnog smještaja da ne smiju mijenjati cijene.

„Ulcinj, kao grad u kojem se osjeća manjkavost i nedostatak hotelskih ležaja, nezasluženo stoji na dnu hotelsko-turističke ponude Crne Gore. Ono što se pozitivno događa u tom gradu je povećanje broja kvalitetnih apartmanskih jedinica u privatnom sektoru“, kazao je Resulbegović.

On je dodao i da je jedan broj stanodavaca prepoznao mogućnost da se manjim brojem ležaja, a većim kvalitetom ponude i usluga, postignu veći finansijski efekti, a troškovi proporcionalno smanje. To se, prema njegovim riječima, posebno može zapaziti u ulcinjskom Starom gradu.

“Kako sve ukazuje da se u ovoj godina očekuje veliki broz turista, opasnost po sezonu prijeti od nečistoće grada i buke. Kao da zaboravljamo da gost dolazi ovdje da se odmori. Definitivno moramo shvatiti da su, bez čistog grada i manje buke, uzalud razmišljanje o razvoju turizma”, saopštio je Resulbegović, koji je dobitnik nagrade PKCG za unaprijeđenje menadžmenta.

On je podsjetio da je kompaniju Real Estate, čije su osnovne djelatnosti bile turizam i promet nekretninama, osnovao 1988. godine permanentno razmišljajući o tome da se turistički proizvod Ulcinja mora podići na veći nivo. 

“Formiranje Javnog preduzeća Morsko dobro vidio sam kao šansu za kompaniju i ostalu privredu u Ulcinju, upravo u smislu da se valorizuje prirodni potencijal. Ulcinjske plaže danas predstavljaju brend, ne samo grada već i cijelog crnogorskog primorja, dok je Mala plaža, čiji smo zakupci, proglašavana za najbolju”, rekao je Resulbegović.

On je dodao da je kompanija Real Estate vlasnik hotela Dvori Balšića i Palata Venezia, koje je pozamašnim investicijama i kvalitetnim i profesionalnim odnosom dovela do toga da sada predstavljaju najozbiljniju, reprezentativnu turističku ponudu Ulcinja.

“Prihode od poslovanja smo permanentno ulagali u razvoj kompanije. Velikim radom, zalaganjem i inovacijama stvorili smo kompaniju koja permanentno prati trendove, unaprijeđuje kvalitet i realizuje nove investicije sa jednim osnovnim motom “rad, rad, rad i samo rad””, naveo je Resulbegović.

On je saopštio da kompanija Real Estate trenutno u ulcinjskom Starom gradu završava objekat koji će, pored smještajnih jedinica, sadržati i savremenu konferencijsku salu. 

“Tom posljednjom investicijom hotel Palata Venezia upotpunio je sve karike postojećih sadržaja i u Ulcinju predstavlja najpotpuniji turistički proizvod visokog kvaliteta”, rekao je Resulbegović.

On je kazao i da za njega nagrada PKCG, kao asocijacije privrednika Crne Gore, ima najveću vrijednost. 

“PKCG je asocijacija privrednika koja permanentno pokazuje da se brine o nama, povezuje nas i podstiče na kvalitetnije poslovanje”, zaključio je Resulbegović.

Send this to a friend