Ekonomija

Sedam hotela sa pet zvjezdica, a 117 sa četiri

Generalna direktorica direktorata za turistički razvoj i standard Olivera Brajović za Pobjedu je kazala da u ovom momentu u Crnoj Gori postoji 386 ugostiteljskih objekata koji raspolažu smještajnim kapacitetom od 39.820 ležajeva.

„Od tog broja sedam je hotela sa pet zvjezdica (1,81 odsto) i to hotel „Splendid“ u Bečićima, hotel ,,Aman Sveti Stefan“ na Svetom Stefanu, mali hotel „Vila Miločer“ u Miločeru, mali hotel ,,Vila Montenegro“ na Svetom Stefanu, hotel ,,Regent Porto Montenegro“ u Tivtu, boutique hotel ,,Ziya“ u Podgorici i mali hotel ,,Forza Mare“ u Kotoru, koji raspolažu sa ukupno 977 ležajeva“, naglasila je Brajović.

Kako navodi u ukupnom broju 117 je hotela sa četiri zvjezdice koji raspolažu sa 13.894 ležaja (30,31 odsto), od čega ih je najviše u Budvi i to 34, potom slijede Podgorica sa 19 hotela, Kotor sa 14 hotela, Herceg Novi sa 10 hotela, Bar i Ulcinj sa po sedam hotela, Tivat sa šest hotela, Zabljak i Nikšić sa po četiri hotela i dr.

Ona ističe da uspjeh jedne destinacije ne zavisi samo od broja smještajnih kapaciteta već i od njihovog kvaliteta.

„Vjerujemo da je zadatak svih nas kontinuirano unapređenje i održavanje kvaliteta, jer samo na taj način jedna destinacija može biti prepoznata kao kvalitetna i uspješna turistička destinacija“, tvrdi Brajović.

Ona dodaje da je važećom planskom dokumentacijom definisan veliki broj lokacija u turističkim mjestima i gradskim centrima za izgradnju hotela visoke kategorije, a čak 130 lokacija se nalazi u obalnom području.

Prema njenim riječima jedan od glavnih izazova pri daljem razvoju turizma u Crnoj Gori je rješavanje problema sezonalnosti kroz razvoj i diverzifikaciju turističke ponude, te preusmjeravanja turističkih tokova sa dominantnog juga na manje razvijeni sjeverni region.

Send this to a friend