Ekonomija

Sjutra besplatan ulaz u NP Durmitor: 17 odsto više turista u odnosu na lani

 

Kako se navodi u saopštenju NP Durmitor, posjetioci će, pored ostalog, imati prilike da prošetaju brojnim pješačkim stazama, posebno edukativnom stazom oko Crnog jezera, i da uživaju u ljepotama ovog nacionalnog parka.

NP Durmitor od početka godine do 31. avgusta bilježi povećanje broja posjetilaca od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Impresivna ljepota durmitorskog masiva i kanjonskih rijeka i njihova izuzetna ekosistemska i floristička raznovrsnost, prepoznate kao vrijednosti od svjetskog značaja, opredjelile su UNESCO da još 1980. uvrsti NP Durmitor u Spisak svjetske kulturne i prirodne baštine, dok je kanjon Tare, programom MAB (Čovjek i Biosvera), već daleke 1977. postao rezervat biosvere – stanište genofonda planete i teritorija od internacionalnog interesa. 

NP Durmitor obuhvata osnovni masiv planine Durmitor sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice. Njegovoj ljepoti posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih „gorske oči“. 

Najveće i najatraktivnije je Crno jezero okruženo gustom četinarskom šumom i bogato pastrmkom. Među najljepšim ukrasima Parka su i bistre silovite rijeke od kojih posebno impresionira Tara. 

Bogatstvo flore i zastupljenost više od 1325 vrsta vaskularnih biljaka predstavlja izuzetnu prirodnu vrijednost. 

 

Send this to a friend