Ekonomija

Šoškić: Tokom sezone smanjiti cijene karata za turiste iz regiona

“Sigurno je svim građanima u Crnoj Gori jasno da su sezone, kako zimska, tako i ljetnja, iz godine u godinu sve kraće i oskudnije. Ljetnja sezona je nekada trajala i po pet mjeseci, sada se svela gotovo na 30 dana”, istakao je Šoškić.

On je kazao da pored prelijepih destinacija i turističkih atrakcija u Crnoj Gori, cijene igraju najvažniju ulogu.

“Enormno visoke cijene u hotelima, motelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima na promorju, ruše reputaciju za čiji rezultat imamo sve manju i manju posjećenost. Međutim, posljedice toliko visokih cijena, je uzrok visoka stopa PDV-a, koju treba smanjiti za turizam i ugostiteljstvo, jer trenutno domaći poslodavci, ne mogu parirati konkurencijii iz ostalih primorskih zemalja u regionu”, ocijenio je Šoškić.

On smatra da se mora naći modus, naplate svih dadžbina, komunalnih i ostalih, koja bi se vršila u skladu sa popunjenošću hotelskih ,restoranskih i drugih ugostiteljskih objekat, a ne po kvadraturi objekta.

“Demokratska Crna Gora se zalaže da se u potpunosti poštuje pozitivna zakonska regulative, ali i da se nadje rješenje kako bi se smanjili nameti privrednicima i poslodavcima u ovim zaista teškim vremenima. Isti bi smanjili cijene usluga, što bi odmah rezultiralo prilivu većeg broja turista tokom sezone”, ocjenjuje Šoškić.

Demokrate predlažu da se oformi radna grupa, koja bi zajedno sa predstavnicima Direkcije za turizam radila na poboljšanju turističke sezone i na njenom boljem marketingu.

“Demokrate će se boriti protiv selektivnog kažnjavanja poslodavaca, kako od strane turističke, tako i tržišne, sanitarne, veterinarske i ostalih ispekcija”, kazao je Šoškić.

Dodaje da je Crnu Goru proteklih godina osim što je posjećivao veliki broj turista iz  Zapadne i Istočne Evrope, posjećivao veliki broj turista iz zemalja iz regiona.

“Taj broj je sada znatno manji, i ako se pokušava raznoraznim medijskim trikovima prikazati drugačija turistička slika”, istakao je Šoškić.

Demokrate se zalažu da se tokom sezone smanje cijene karata, kako vazdušnog tako i drumskog saobraćaja posebno za turiste iz Srbije, Bosne, Makedonije.

“Ne dozvolimo situaciju da čak i crnogorski građanin razmišlja o ljetovanju u nekoj drugoj primorskoj zemlji, nego vratimo sliku Crne Gore, u kojoj je  sve vrvilo od turista, jer ona po svojom destinacijama i turističkim atrakcijama to, itekako zaslužuje!!!”, poručuje Šoškić.

Send this to a friend