Ekonomija

Stranci organizuju izlete, a ne plaćaju porez

Svi oni su kako navodi van domašaja plaćanja poreza, a inspekcije ne mogu da ih kontrolišu.

“Jednostavno rečeno njima se sve može dok naše turističke agencije već godinama posustaju u trci za gostom i profitom. Djelatnost turističkih agencija obavlja i veliki broj fizičkih lica, posebno u dijelu privatnog smještaja, koristeći moderne načine plasmana smještajnih kapaciteta uglavnom preko interneta”, kazao je Ivković.

On objašnjava da veliki problem našim receptivnim turističkim agencijama predstavlja i zakonska regulativa koja omogućava da svako može registrovati turističku agenciju bez obaveze da li se bavi osnovnom djelatnošću tj. dovođenje gostiju u Crnu Goru.

“Posljedica toga je nevjerovatan broj turističkih agencija koje su registrovane samo dabi organizovale i prodavale izletničke ture. To je takođe očigledan primjer podsticanja nelojalne konkurencije jer opet veliki profit gube agencije koje dovode goste u Crnu Goru. Prodavci izleta na šetalištima se uglavnom registruju isključivo za period od2-3 mjeseca kada treba„skinuti kajmak“ i na taj način ostavljaju “kratkih rukava“ agencije koje godinama ulažu u destinacijski menažment, posjete sajmovima po inostranstvu i kvalitet usluga”, kazao je Ivković.

Prodavci izleta po šetalištu, kako ističe, najčešće na krajnje primitivan način, po damping cijenam i bez adekvatnog kadra obavljaju prodaju jednog od naših najvažnijih proizvoda izletničkog programa.

“Plasmanom izletničkog programa treba da se bave isljučivo turističke agencije koje imaju ugovore sa ino turoperatorima, odnosno evidentno dovode goste u Crnu Goru”, poručio je Ivković.

Kako on navodi možda i najveći obim posla, posebno u dijelu posredovanja u uslugama smještaja, obavljaju veliki internet kanali prodaje.

“Evropska praksa nekako podrazumijeva da strani turoperatori za svoje partnere i servisere svojih gostiju u Crnoj Gori koriste domaće turističke agencije. Ovakva praksa stvara dobar imidž naše destinacije zbog visokog kvaliteta usluga koje se pružaju gostu na destinaciji od avio leta, transfera, smještaja, organizovanih izleta i samih cijena usluga koje su optimalne. Ovakva praksa saradnje ima za rezultat jako mali broj primjedbi od strane gostiju jer se eventualni problemi rješavaju po ustaljenoj standardnoj proceduri”, kazao je Ivković.

Send this to a friend