Ekonomija

Sve veći značaj Crne Gore kao turističke destinacije

Ona je, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, kazala da se sve jači značaj Crne Gore kao turističke destinacije na Mediteranu reflektuje u statističkim analizama svih renomiranih turističkih organizacija koje Crnu Goru rangiraju kao jednu od najbrže rastućih turističkih destinacija. 

“U prošloj godini direktno i indirektno učešće turizma u BDP-u iznosilo je 22,1 odsto. Broj turista od preko 864 hiljada za sedam mjeseci je skoro četiri odsto veći u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna“, navela je Radak Kukavičić.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da je u prvih sedam mjeseci ostvareno 5,23 miliona noćenja, što je 0,5 odsto više nego u uporednom periodu. 

Ministarstvo, NTO i Turistička organizacija Podgorica obilježili su danas Svjetski dan turizma u novom avanturističkom parku Gorica, pod sloganom Turizam za sve.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, kazao je da je Svjetski dan turizma prilika da se svi podsjete koliko je turizam važan u društvenom, ekonomskom, političkom i kulturnom kontekstu za jednu državu, kao i da je u Crnoj Gori najvažnija privredna grana, koja donosi najviše novca. 

“Sportski duh, zajedništvo, misao da u timu ostvarujemo najbolje rezultate okupila nas je danas na ovoj manifestaciji pod sloganom Turizam za sve. Ovom idejom, 27. septembar obilježava se širom planete, s ciljem da svi ljudi, uključujući roditelje sa malom djecom, osobe sa invaliditetom i starije osobe, imaju mogućnost da ravnopravno i dostojanstveno putuju i uživaju u turističkim ponudama, uslugama i okruženju“, naveo je Gvozdenović. 

On je podsjetio da oko 15 odsto svjetske populacije živi sa nekom vrstom invaliditeta, što je milijardu ljudi širom svijeta, kao i da niko ne smije biti uskraćen za upoznavanje drugih kultura i uživanju u prirodi.

“Ministarstvo konkretno djeluje kako bi se integrisale osobe sa invaliditetom, na opšte dobro svih nas. Strategijom za integraciju osoba sa invaliditetom predlaže se, konkretno, da ugostiteljski objekat neće moći da dobije određeni broj zvjezdica ukoliko nema adekvatan pristup namijenjem ovoj populaciji, a biće donijeti i propisi o posebnim oznakama hotela koji su svoje poslovanje i usluge prilagodili njihovim potrebama“, kazao je Gvozdenović.

Direktor Turističke organizacije Podgorica, Tatjana Popović, rekla je da joj posebno zadovoljstvo predstavlja što je upravo Glavni grad ove godine domaćin centralne ceremonije obilježavanja Svjetskog dana turizma.

“Uvjerena sam da će ovaj park biti mjesto okupljanja, kako naših sugrađana, tako i turista, te da će dati poseban pečat Podgorici“, kazala je Popović. 

Svjetska turistička organizacija je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svjetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen statut te organizacije. Takođe, taj dan proslavlja se kao globalni osvrt na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti turizma. 

Send this to a friend