Ekonomija

Titova vila opet otvorena za posjetioce

Za organizovane obilaske Titove vile “Galeb” planirani su srijeda, petak i nedjelja u 18 i u 19,15 časova. Obezbjeđen je vodič na našem, engleskom i ruskom jeziku, prenosi radio Jadran

Ulaznice s konzumacijom (sok, voda ili kafa), koje koštaju tri eura, mogu se kupiti na pultu agencije “Inig”, ispred restorana (sprat 02) i na blagajni II faze Instituta, kao i na samom ulazu u Vilu “Galeb” , neposredno pred obilazak.

Bivša Titova rezidencija u Igalu zvanično je otvorena za posjetioce, prije godinu što je bilo prvi put otkako je sagrađena 1976. godine. U 2014. godini Vilu je posjetilo oko 5.000 individualnih posjetilaca.

Od ove godine posjete će ići i preko turističkih agencija, koje su uvrstile Vilu Galeb u Igalu u programe izleta.

Park Vile zahvata površinu od 70 hiljada kvadrata, dok se sama vila prostire na 5500 kvadarta. Tito je u njoj boravio četiri puta, a posljedji put 1979. kada je Crnu Goru zadesio razorni zemljotres.

Prvi put je bio sa Jovankom 25. januara 1977. Pratilo ih je osoblje iz SIV, ađutanti i obezbeđenje JNA. Tito i Jovanka su imali zasebne spavaće sobe, ali zajedničko veliko kupatilo. Krajem sedamdesetih godina Predsjedništvo ondašnje Jugoslavije zasjedalo je punih 45 dana.

Send this to a friend