Ekonomija

Tufegdžić: Brojni problemi u Baru kvare turističku sezonu

Kako navodi u saopštenju, nedostatak parkinga, konkretno na obalnom području Šušnja čine boravak i odlazak na plažu nepodnošljivim. 

“Dolazak gostiju u velikom broju svakako raduje, ali da li je sezona koja traje jedva mjesec dana parametar  za prezentovanje izuzetnih turističkih rezultata? Sa druge strane i zakupci plaža, moraju da poštuju zakonske odredbe, po kojima bi trebalo biti slobodno pedeset procenata zakupljene plaže. Razumljivo je da slabije platežni gosti kao i Barani preferiraju slobodne djelova plaža, svoje ljetnje dane provode mučeći se da nađu mjesto za kupanje. Nadležne inspekcije bi morale više kontrolisati rad zakupaca. Ne govorim o kaznenim ekspedicijama koje su naravno prisutne u ljetnjim mjesecima, trudeći se da kaznama nadomjeste prazne budžete već o poštovanju zakona. Pogrešan je pristup određenih inspekcijskih službi kojima je jedini cilj da naplate što više kazni i uguše preduzetnike.  Nesumnjivo postoje zakupci koji su očigledno uljepšali kupališta i učinili ih prijatnijim za boravak gostiju, međutim ima i onih koji to nijesu”, navodi Tufegdžić.

Kako dodaje, otpadne vode koje se izlivaju iz naselja u Šušnju nesmetano otiču u more i na taj način ozbiljno ugožavaju zdravlje ljudi, a nesređena kanalizaciona mreža je i dalje problem koji je evidentan i ozbiljan naročito ovih ljetnjih mjeseci.

“Opšina Bar je prije 7-8 godina propustila šansu, kada je bila  u izuzetnom finansijskom momentu ( prodaja Maljevika)  da brzom izradom DUP-ova, puteva i prateće saobraćajne infrastrukture stvori uslove za kvalitetan razvoj našega grada. Ovako i u ovim uslovima, kada Opština Bar grca u dugovima, sve je teže uraditi nešto po ovom pitanju. Devastirano je mnogo toga, ali sa ozbiljnim i promijenjenim pristupom i načinom razmišljanja vladajućih garnitura,  koji će imati za rezultat  kvalitetnije uslove života za sve građane a ne za pojedince bliske vlasti, može se i mora učiniti dosta toga. Oni koji rukovode gradom kao i čitava administracija, moraju se rukovoditi činjenicom  da su svi oni servis građana a ne rezonovnjem  da su izborima dobili plemićke titule i pozicije da rade šta hoće i za koga hoće”, zaključuje Tufegdžić.

 

Send this to a friend