Ekonomija

Turizam kao pokretačka sila zemalja Jugoistočne Evrope

 

“U svjetlu bezbjednosnih rizika na drugim popularnim turističkim tržištima, region JIE može očekivati dalji rast turizma u predstojećim godinama”, navodi se u jednom od istraživanja EBRD-a.

Turizam je jedan od ključnih izvora ekonomske aktivnosti u mnogim državama JIE, s obzirom da prihodi od dolaska stranih turista čine preko pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Kipra, Bugarske i Grčke, navodi se u saopštenju londonske banke dostavljenom Tanjugu.

U tom regionu je u 2014. godini registrovano 59 miliona turista, što je skoro 25 odsto više u odnosu na 2010, a doprinijelo je tome da taj sektor postane ključni izvor zapošljavanja.

“S obzirom na značaj turizma po ekonomije zemalja JIE, nema mjesta za opuštanje”, navodi se u jednoj od studija EBRD-a.

Istraživanje Svetskog ekonomskog foruma je pokazalo da zemlje iz tog regiona značajno zaostaju za vodećim turističkim destinacijama kao što su Španija, Francuska, Italija i Portugalija, pa su se tako samo Grčka, Hrvatska i Kipar našli među 40 vodećih turističkih destinacija u svijetu, zauzevši 31, 33. i 36. poziciju.

U jednom od izveštaja EBRD-a se dodaje da postoji prostor za napredak u mnogim oblastima, kao što su cjenovna konkurentnost, poslovno okruženje i infrastrukturni razvoj.

Infrastruktura je, kako se navodi u izveštaju, ključni sektor za potencijalne kineske investicije u regionu JIE.

“U prethodnim godinama, Kina je postala vodeći sponzor ključnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike u ovom regionu”, navodi se u istraživanju.

Osim infrastrukturnih i direktnih stranih investicija, JIE je takođe imala benefita od razvoja trgovinskih odnosa.

Izvoz zemalja JIE u Kinu je u periodu od 2004. do 2014. povećan sedam puta, sa oko 320 miliona dolara na 2,2 milijarde dolara, dok se uvoz iz Kine udvostručio sa pet milijardi dolara na 11 milijardi USD.

Send this to a friend