Ekonomija

U Herceg Novom po smeću znaju da je više turista

Direktor “Čistoće” Borivoje Bonić za Dnevne novine ističe da ovo preduzeće prati stanje odvoza otpada u julu i avgustu.

“U julu je bilo šest tona više otpada nego u istom periodu prošle godine, dok u avgustu prvih deset dana je bilo manje za šest tona”, kazao je Bonić.

Kako ističe, ako se pogleda ukupan broj Novljana, kojih je oko 31.000, onda se dobija cifra da je u gradu bilo oko 40-42.000 turista. Početni dani jula su bili nešto lošiji, ali zato pred kraj jula gosti su počeli da dolaze.

Početkom avgusta je zabilježeno više otpada i to za šest tona, ali je zato druga sedmica zabilježila pad.

“Sačekaćemo preostali dio avgusta. Kompatibilni su podaci i sa nekim podacima koje saopštava i turistička organizacija”, kaže Bonić.

Prema njegovim riječima i čistoća u gradu je na zavidnom nivou.

“Zadovoljni smo jer smo dosta uložili. Što se tiče drugih djelova grada, ljudi moraju shvatiti da nama samo zakrčenje Jadranske magistarale predstavlja ogroman problem. Iako se nekad desi kašnjenje od 13 do 14 sati popodne, to je zbog nepropusnosti saobraćaja, a ne radi našeg nemara. Uspjeli smo nabaviti novo vozilo za šetalište, pustiti ga i anulirali sve one slabosti koje su bile prošle godine. Postavili smo i pilot projekat na dvije lokacije. Ponašanjem prema ovim lokacijama smo nezadovoljni, a lokacije su na gradskoj pijaci i na Škveru. Vidjećemo kakve će biti van sezone, za sad je nekvalitetno. Uloženo je 80.000 eura za kontejnere, betonske posude i kante, a Opština je uložila 50.000 eura za novo vozilo”, istakao je Bonić.

Herceg Novi prvi uvodi novi sistem odvoženja otpada

Prema riječima Bonića, ostala je još nabavka jednog polovnog vozila, kao i ono što je najbitnije, a to je nabavka vozila za pranje kontejnera.

“Mi ćemo otvoriti tender koji je planiran za ovu godinu pa pokušati ta sredstva iznaći za iduću godinu, potom da kupimo kamion, jer se gosti žale da se iz kontejnera širi nesnosan miris. Ono što je najavljeno je projekat koji ćemo prezentovati, a to je projekat kompletnog rješenja opštine bez velikih sistema kao što je Porto Novi. Njima ćemo predložiti taj sistem i namjeravamo da ćemo ga, kroz lokalni plan koji se sada radi, imati na idućoj skupštini. Predlažemo da kompletan sistem promijenimo i bili bi prvi grad u zemlji koji je primijenio ovaj sistem, tako da će način odlaganja biti pod zemljom”, zaključuje Bonić.

Send this to a friend