Ekonomija

U susret sezoni: Ništa novo, nedostaju nam dobri putevi i hoteli

Direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić kaže da raduje podatak da se iz godine u godinu bilježi rast dolazaka, što nameće obavezu grada da se što bolje i kvalitetnije pripremi za turističku sezonu. 

Ipak, Kotor kao i veći dio Primorja, ima problem sa nedostatkom velikih hotela, naročito kada se ima u vidu da se ove godine očekuje dolazak 420 kruzera, koji će dovesti400.000 putnika, sa oko 100.000 članova posade. Tu je i 200.000 izletničkih turista sa područj a Dubrovnika i Budvanske rivijere.

“Ružna slika za turiste je da u kontakt zoni imamo ruinirane i stare zgrade, poput nekadašnje fabrike Rivijere, bivšeg hotela Fjord i zgrade Jugooceanije. Saobraćajni kolaps je veliki problem, ali to se i ne može u potpunosti riješiti”, rekao je Krcić.

Turistička organizacija Herceg Novog je od marta prošle godine bila u blokadi, a ove godine se posvetila turistima iz Srbije, jer je sajam jedino održan u Beogradu.

Nakon usvojenog plana i programa rada, kao i finansijskog plana TO Herceg Novi se posvetila organizaciji rada i stavljanju u funkciju informativnih biroa radi što bržeg počinjanja prijave boravka i promovisanja grada. Tek je za sljedeću sedmicu planirano otvaranje informativnih biroa. 

U najjužnijem crnogorskom gradu se ponavljaju isti problemi godinama, koje očigledno nadležni ne mogu da riješe i pored velikih primjedbi turista. Saobraćajne gužve, izvođenje građevinskih radova i buka su očigledno nerješivi problemi. 

Direktorica TO Ulcinj Zana Sarvan kazala je da ovaj grad može da privuče većinom turiste iz regiona, dok turisti sa Zapada traže kvalitet. Ipak, i Ulcinju nedostaju hoteli koji bi mogli da privuku i goste sa Zapada.

Budva ima veliki broj hotela, ali je očigledan problem saobraćajna gužva tokom sezone, koji nadležni ne mogu da riješe, a neplanska gradnja u metropoli turizma je znatno uticala da ovaj problem bude još veći, a možda i nerješiv. 

Osim saobraćajnih gužvi i problema parkinga iz TO Budve smatraju da je problem i kvalifikovana sezonska radna snaga, koja ima veliki uticaj na sliku o gradu koju turista ponese sa odmora.

“Moram istaći da su to nedostaci koji se sistematično i postepeno uklanjaju, na čemu sa jedne strane radi Opština, a sa druge budvanski privrednici i institucije srednj eg i visokog obrazovanja”, kazali su iz TO Budva.

Turiste dočekuju neuredna šetališta i nesređene plaže Prvi pokazatelji predstojeće turističke sezone nijesu, prema mišljenju mnogih turističkih radnika Bara, optimistični.

Oni smatraju da nije u pitanju opšta ekonomska kriza već loša iskustva iz ranijih godina koja se prvenstveno odnose na usluge smještaja, bezbjednost, lošu infrastrukturu i saobraćaj. 

Send this to a friend