Ekonomija

UDG: Novi studijski program otvara novo poglavlje u oblasti visokog turizma

Ove studije, kako su saopštili iz UDG-a, biće od značaja za cijelu industriju turizma, a kao dugoročna investicija u obrazovanje i podrška razvoju ljudskih resursa. Ključni sudionici ovog CSR programa, kao jedinstvenog međusektorskog partnerstva iniciranog od strane kompanije Azmont Investments, imaju važne uloge u cjelokupnom procesu a VATEL donosi ekspertizu i iskustvo.

UDG je, dodaju oni, izabran da vodi akademske studije. Azmont Investments je obezbijedio novčanu podršku koja će biti iskorištena za kupovinu neophodne internacionalne franšize od VATEL-a za period od 11 godina.

“Azmont Investments je započeo svoj put u Crnoj Gori 2012. godine. Prepoznati smo kao investitor rizorta Portonovi – destinacije koju gradimo na predivnoj crnogorskoj obali, u Boki Kotorskoj. Ali, biti u Crnoj Gori za nas znači mnogo više. Ovdje smo da pomognemo i doprinesemo zajednici kao odgovoran korporativni sudionik. Danas obilježavamo zvaničan početak prve godine studijskog programa Međunarodno hotelijerstvo I menadžment, prvih studija ovoga tipa u Crnoj Gori. Zahvalni smo Vladi Crne Gore sa kojom blisko sarađujemo, ali što je važnije, dijelimo istu viziju i san. Vlada i uvažena Ministarstva prepoznali su značaj ovih studija i podržali nas. Za sve nas, to je važan podstrek ali i odgovornost”, istakao je savjetnik predsjednika Odbora direktora u kompaniji Azmont Investments Rašad Rasulu.

Rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Veselin Vukotić, je istakao ulogu ove ustanove u cijelom procesu.

”Otvaranjem međunarodnih studija za hotelski menadžment UDG je snažno iskoračio na međunarodnu platformu. Smatramo svojim postignućem, koje nas hrabri ali i obavezuje da smo za samo 10 godina od prvog fakulteta koji je u sastavu UDG i šest godina od pravnog osnivanja UDG smo prva i jedina visokoškolska institucija u Crnoj Gori koja ima dva evropski akreditovana programa – Međunarodnarodno hotelijerstvo i menadžment, kao i postdiplomske studije: Statistika koje su akreditovana od strane EUROSTAT-a i Evropske Komisije iz Brisela”, saopštio je Vukotić i dodao da su studenti najvažniji.

Rektor je izrazio žaljenje što nijesu na ovaj studijski program primili još studenata

”Njih 65 koji su upisali ove studije. Žao mi je što zbog standarda i akreditovanog broja nijesmo mogli primiti još najmanje dvadeset studenata, koje smo odbili. Pozdravljam studente ovog studijskog programa koji su hrabro prihvatili izazov da budu prva generacija, prva lasta jedne nove turističke kulture”, smatra on.

Vatel, vodeća međunarodna škola u oblasti ugostiteljstva i menadžmenta u turizmu, veoma je ponosna na saradnju sa kompanijom Azmont Investments i Univerzitetom Donja Gorica, kao i na samo uspostavljanje Vatelove škole u Podgorici. Studenti su već tu i započeli su studije na kojima uče kako bi se priključili hotelijerima u Crnoj Gori iinostranstvu. Ovi budući profesionalci će imati priliku da dobiju dvije diplome,crnogorsku i evropsku, a kroz obuke zasnovane na metodu “učenje kroz praksu’’.

“Upravo kroz ovu filosofiju, mi u Vatelu sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili da pomognemo dalji razvoj hotelijerstva u Crnoj Gori i da pomognemo u obuci budućih menadžera i lidera. Snaga ljudskih resursa najvažnija je na putu i u ostvarivanju ambicije koju vi ovdje u Crnoj Gori imate – da budete elitna turistička destinacija”, istakao je Alain Sebban, predsjednik i osnivač Vatel Grupacije Alan Seban.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović pozdravio je ideju osnaživanja budućih profesionalaca koji će raditi u turizmu i ugostiteljstvu.

“Pozdravljamo aktivnosti inicirane u prethodnom periodu na realizaciji ugovorneobaveze kompanije Azmont Investments na otvaranju prve međunarodne ugostiteljske škole u Crnoj Gori, koja će kroz kvalitetne programe obezbijediti odgovarajuću edukaciju domaćih kadrova za uspješnu karijeru u ugostiteljstvu, turizmu i hotelijerstvu, koji će moći da odgovore potrebama najzahtjevnije turističke klijentele. Veoma je značajno da se ovaj program realizuje sa jednom renomiranom međunarodnom poslovnom školom kao što je Vatel, koja je prepoznata kao vodeća međunarodna škola u oblasti ugostiteljstva i menadžmenta u turizmu, i koja svojim studentima nudi visokokvalitetne i međunarodno priznate programe obrazovanja i može se pohvaliti impresivnim rezultatima u svom dosadašnjem radu”, istakao je on.

Ministar prosvjete Predrag Bošković, pozdravio je prve studente na studijama koje se po prvi put organizuju u Crnoj Gori i dodao da je ovo jedinstvena prilika za sticanje znanja.

“Dragi studenti, dobili ste jedinstvenu priliku da stičete znanja, vještine i kompetencije iz oblasti turizma, hotelijerstva i menadžmenta po međunarodnim standardima poznatog francuskog fakulteta VATEL, zahvaljujući saradnji Univerziteta Donja Gorica i Azmont Investmenta. Otvaranjem studijskog programa Međunarodno hotelijerstvo i menadžment pokazujemo otvorenost za inovacije našeg obrazovnog sistema i visokog obrazovanja u cilju stvaranja, kao najdragocjenijeg resursa, konkurentnog kadra na evropskom i svjetskom tržištu rada na kome za znanje, vještine i kompetencije ne postoje granice,”, kazao je on.

Send this to a friend