Ekonomija

Unaprijediti turističku ponudu NP Lovćen

Kako je saopšteno iz NP Lovćen, sjednicom je predsjedavao njihov direktor Veselin Živanović, a pored savjetnika za razvoj JPNPCG Veselina Luburića, učestvovali su i predstavnici Prijestonice Božidar Drecun, JU Lovćen Bečići Sreten Mrvaljević, hotela Monte-rosa Dragan Čavor, TA Eksplorer Luka Bulatović, TA Luminalis Mirko Smiljanić, TO Budva Predrag Zec, IO “Gojko Kruška” Pero Vujović, PK Kapetan Angel Ivan Poček i NVO Green Home Milica Mihaljević.

Predstavnici TO Tivat, TO Kotor i TA Adria DMC iz Budve su bili spriječeni da dođu, ali su izrazili spremnost da učestvuju u narednim sjednicama.

Predstavnici Parkova su podsjetili da je prošlogodišnja sezona bila uspješna, te da je više od 77.000 posjetilaca posjetilo ovaj Park što predstavlja povećanje od 150% u odnosu na prethodne godine, kao i da je povećanje broja posjetilaca u prva četiri mjeseca ove godine za 23% više u odnosu na 2015. godinu.

Pored primarne funkcije kao što su zaštita, očuvanje i promocija najznačajnijih vrijednosti Nacionalnog parka, planskim dokumentima definisan je niz aktivnosti na održavanju i unaprjeđenju postojeće infrastrukture, izgradnja mobil-home-a, uređenje prostora za parking, formiranje novih staza i vidikovaca, unaprjeđenje saradnje sa svim korisnicima prostora Parka, te turističkim agencijama i organizacijama i predstavnicima lokalnog stanovništva, organizovanje zajedničkih manifestacija i drugih vrsta promotivnih događaja koji bi pospješili dolazak većeg broja turista.

U tom pravcu, kako se navodi u saopštenju, ove godine će se na prostoru NP Lovćen organizovati Lovćenski maraton u saradnji sa PK Kapetan Angel, međunarodno takmičenje u orijentiringu, “Boot Camp”, Viteške igre, kao i edukativne radionice u cilju obilježavanja najznačajnijih ekoloških datuma i pospješivanja saradnje sa osnovnim i srednjim školama. 

Predstavnici turističke privrede su ukazali na značaj saradnje svih članova Foruma i ocijenili da je postignut pomak u razvoju turističke ponude Parka, ali i da istovremeno postoji prostora za unaprjeđenje turističke ponude u skladu sa održivim razvojem.

Svi učesnici Foruma su uvjereni da će NP Lovćen, s obzirom na dobru prošlogodišnju sezonu, i ove godine ostvariti dobru posjećenost, što je u interesu svih subjekata uključenih u razvoj Parka. 

Podsjećamo, u cilju efikasnije saradnje na zaštiti, razvoju i promociji zaštićenih prirodnih područja, Nacionalni parkovi Crne Gore su prošle godine osnovali socio-ekonomska tijela za svih pet Parkova pojedinačno. 

Nakon Sjednice Foruma NP Lovćen, planirana je sjednica Foruma za NP Durmitor.

Send this to a friend