Ekonomija

URA Budva: Stari grad postao prljava kafanska terasa, inspekcija da reaguje

Tomović je kazao je da bi inspekcije trebalo da utvrde i da li se poštuje član 73 Pravilnika o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, koji predviđa da se broj WC kabina, pisoara i umivaonika u toaletima ugostiteljskog objekta, obezbjeđuje srazmjerno kapacitetu objekta izraženog brojem sjedećih mjesta.

“Svako ko je imao prilike da u noćnim časovima posjeti prostore oko Starog grada i u njemu, lako će shvatiti o čemu se radi jer ulazi u porodične kuće, pa i vjerske objekte, i dalje služe turistima i posjetiocima kao zamjena za WC. Ta činjenica je nesumnjivo prouzrokovana odlukom gradskih vlasti da ponovo dozvole postavljanje brojnih terasa i šankova u i oko Starog grada, a da čak i ne pokušaju da naprave neka razumna ograničenja koja sami prostor i uslovi nameću”, ocijenio je Tomović.

On je istakao da stanovnici Starog grada, koji se sve vrijeme pogrešno određuje kao ekskluzivna zona grada, godinama trpe nesnosne uslove života i masovno kršenje svojih ljudskih prava, što polako degradira urbani život, ambijentalna svojstva, kulturno nasljeđe i postojanje Starog grada kao naseljenog mjesta.

“Niko od stanovnika Starog grada nije protiv pružanja turističkih usluga i stavljanja ovog vrijednog resursa u svrhe turističke privrede, tim prije što je budvanski turizam upravo tu i rođen. Činjenica je, međutim, da su šankovi i terase predimenzionirani i da su konačno “pojeli” sve javne površine”, dodao je Tomović.

Prema njegovim riječima, stara istina da se neka sredina najbolje upoznaje ako se posjete biblioteka, groblje i javni toaleti, u Budvi bi dobila tužnu potvrdu.

“Stoga, pozivamo nadležne da se, ukoliko se utvrdi da kriterijumi iz Člana 73 navedenog Pravilnika nijesu ispunjeni, pozovu na odgovornost stručna lica koja su odredila lokacije i kapacitete šankova i terasa, zbog toga što su u prvom redu oni morali znati za postojanje navedenog Pravilnika i obavezu poštovanja njegovih odredbi. Očekujemo brzi izlazak inspekcije na teren i preduzimanje odgovarajućih mjera zaštite stanovnika Starog grada od neprimjerene zloupotrebe javnih površina, neshvatljive za civilizovana društva i pravne države”, zaključio je Tomović.

Send this to a friend