Ekonomija

Turska firma može da preuzme dio imovine KAP-a

U toj kompaniji vlasnik 71 odsto akcija i predsjednik upravnog odbora je Erol Kohen, piše Dan.

Prema podacima iz registra zaloga, Pejović je u korist turske rudarske kompanije, čije je sjedište u Istanbulu, založio udio od 49 odsto u privrednom društvu Uniprom, prema ugovoru o zalozi OVP-1248/2015. 

Udio u preduzeću, prema podacima sa sajta registra zaloga, založen 18. maja ove godine, ali u prijavi zaloge nije navedeno o kakvom poslu se radi, odnosno da li je u pitanju pozajmica.

Kompanija Uniprom vlasnik je imovine Kombinata aluminijuma, pa bi u slučaju da Pejović ne bude poštovao ugovor, turska kompanija postala vlasnik 49 odsto Uniproma, a samim tim, srazmjerno udjelu u vlasništvu, kao suvlasnik bi raspolagala i imovinom koja se vodi na to preduzeće.

Kupac imovine Kombinata aluminijuma, čiju je ponudu stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić prihvatio u februaru 2014. godine, kupoprodajni ugovor na iznos od 28 miliona eura potpisao je u junu prošle godine.

Pejovićeva firma Uniprom metali ponudila je 5,4 miliona eura za kupovinu imovine nikšićkog Rudnika boksita, a kako je Dan nedavno objavio prema nezvaničnim saznanjima, on je od stečajnog upravnika Boksita Mladena Markovića tražio da mu da sve građevinske i upotrebne dozvole za objekte Boksita, jer u protivnom neće uplatiti novac, ni potpisati ugovore. 

Osim kompanija Uniprom, Uniprom metali, Uniprom KAP, Pejović se vodi kao izvršni direktor kompanije Uniprom hoteli, društva za ugostiteljstvo, turizam i usluge, u kojoj je osnivač njegova supruga Dubravka Pejović, koja je osnivač i izvršni direktor i preduzeća, odnosno apoteke Uniprom farm, Pejović je takođe osnivač i direktor komapnije Eksport import VST Trend 2, preduzeća koje se bavi ugostiteljstvom.

Send this to a friend