Ekonomija

Tužilaštvo obustavilo istragu protiv Zorana Đurišića

Iz Tužilaštva je Dnevnim novinama zvanično saopšteno da u konkretnim predmetima nema elemenata krivičnog djela. Izviđaj straga protiv Zorana Đurišića i bivšeg rukovodstva Montenegro Airlinesa pokrenut je prošle godine nakon što je novo rukovodstvo na čelu sa aktuelnom predsjednicom Daliborkom Pejović tužilaštvu dostavilo revizorski izvještaj nezavisne revizorske kompanije MV Konsalt u kojem su navodno konstatovane određene nepravilnosti u finansijskim izvještajima za prethodne godine. 

“Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, službenom zabilješkom od 2. jula 2015. godine, konstatovalo je da, povodom izvještaja MV Konsalt o izvršenoj reviziji finansijskih iskaza Montenegro Airlinesa za 2013. godinu, nije našlo da postoji osnovana sumnja da je bilo koje lice izvršilo bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva. 

Đurišić je smijenjen u junu 2013. godine odlukom Vlade, nakon 20 godina upravljanja kompanijom, a u avgustu 2014. godine, novi menadžment aviokompanije, Državnom tužiocu predao je kompletnu dokumentaciju o dotadašnjem poslovanju ove kompanije. 

Izvještaj nezavisne revizorske kuće MV Konsalt, navodno je ukazao je na neregularnosti u poslovanju i netačnost u iskazivanju gubitaka. Taj izvještaj usvojila je i Skupština akcionara kompanije, a s njim je upoznata i Vlada kao vlasnik kompanije. Svi oni su tada obaviješteni da novi odbor direktora želi da se papiri pošalju Državnom tužiocu i da on treba da utvrdi kako je MA poslovala prethodnih godina i da li je neko imao koristi od netačnog prikazivanja minusa. 

U tadašnjem dopisu, pređašnje Đurišićevo rukovodstvo, tvrdilo da je kompanija poslovala strogo po zakonu i međunarodnim standardima. Revizorska kuća konstatovala je da je MA 2013. godinu završio sa ukupnim minusom od 41,8 miliona eura. Nova uprava, na čelu sa Daliborkom Pejović, izašla je u javnost sa podatkom da je taj dug bar tri puta veći. njegovi saradnici nijesu nanijeli štetu kompaniji u spornom iznosu. 

Protiv bivšeg rukovodstava MA je od 2006. godine podnijeto 20-ak krivičnih prijava, koje su provjeravane uz pomoć domaćih i inostranih vještaka i Interpola, i svi postupci su obustavljeni kao neosnovani.

Izviđaj protiv novog rukovodstva

Dnevne novine saznaju da je specijalni tužilac Lidija Mitrović pokrenula izviđaj o poslovanju novog rukovodstva Montenegro Airlinesa na čelu sa Daliborkom Pejović, i to za period od juna 2013. godine do septembra 2015. godine. Prema nezvaničnim informacijama, tužiteljka Mitrović dala je nalog inspektorima za borbu protiv organizovanog kriminala da krenu u prikupljanje određenih dokaza, kako bi provjerili sumnje da je kompanija u minule dvije godine zbog navodnog nesavjesnog poslovanja pretrpjela višemilionsku štetu.

Send this to a friend