Ekonomija

U brodogradilištu Bijela na remontu 12 brodova

“Na većeni brodova remont je pri kraju i nije riječ o nekom velikom poslu, ali je značajan napredak u odnosu na januar. Još dva broda su stigla za vikend i u ovom momentu dosta je posla”, kazao je za Radio Jadran izvršni direktor Brodogradilišta Petar Tušup.

To znači da je predstojeći period “osiguran” kad je riječ o poslu, ali u Bijeloj imaju stari problem – potrebno je riješiti finansiranje remonta i uskladiti slobodne termine i raspoloživost dokova na obali, podsjeća Tušup.

O odnosu prihoda i rashoda u ovom trenutku teško je govoriti, dodaje Tušup, navodeći da su rashodi ono što “guši” poslovanje.

“Da bi se ovi remonti isfinansirali, neophodno je obezbijediti nekoliko stotina hiljada eura i činimo sve napore da to i omogućimo. U međuvremenu isplovljavaće manji brodovi, koji donose i manje prilive. Veće brodove očekujemo za nekih mjesec, kada bi situacija trebalo da bude povoljnija”, nistakao je on.

Centar za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice CETI obavio je uzorkovanje i ispitivanje grita u Brodogradilištu i plan za dalje tretiranje grita trebalo bi da bude izrađen za mjesec.

“Tada će biti poznato i na koji način će biti tretiran grit u Brodogradilištu. Nakon toga biće raspisan tender za izvođača tih radova. No, master plan najprije treba da pokaže koje će se količine grita i kako tretirati”, kazao je Tušup.

Inače, u dva kruga isplaćene su otpremnine za 98 radnika, koji su sporazumno napustili Brodogradilište, a u decembru je Vlada otvorila treću ponudu za sporazumni raskid radnog odnosa. Prijavilo se 155 radnika. U međuvremenu je njih 11 odustalo. To znači da će, kada i oni dobiju sredstva za odlazak iz Bijele, u kompaniji ostati oko 250 zaposlenih, što je po nekim ranijim procjenama, opet previše za obavljanje nove djelatnosti servisiranja i remonta jahti, koja će za tri godine biti primarna u Bijeloj.

Send this to a friend