Ekonomija

U Budvi otvoren 39. Sajam namještaja: Šansa za domaće drvoprerađivače

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za koje je posebno važna činjenica da je ove godine značajno veći broj domaćih prerađivača i proizvođača namještaja prepoznao značaj učešća na ovoj manifestaciji.

Otvarajući 39. Sajam namještaja generalni direktor Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Adem Fetić istakao je da je Ministarstvo prepoznalo značaj ove manifestacije u šansi za proizvođače namještaja i opreme, posebno na bazi drveta kao sirovine.

 

“Drvo je jedan od najcjenjenih materijala u proizvodnji namještaja, opreme, enterijera pa i eksterijera, a Crna Gora raspolaže sa značajnim količinama kvalitetnog drveta. Sadašnji stepen finalne obrade u drvnoj industriji je na niskom stepenu. Preduzeća koja se bave ovom djelatnošću još nijesu adekvatno povezana u smislu saradnje ili povezanosti u kooperative. Sajmovi poput ovih mogu biti od velike koristi za povezivanje, uspostavljanje poslovnih kontakata i sagledavanje trendova na tržištu u cilju profilisanja proizvodnje određenih finalnih proizvoda“, rekao je Fetić.

On je podsjetio da je Ministarstvo prošle godine donijelo Strategiju razvoja drvne industrije za budući petogodišnji period u kojoj su prepoznate potrebe utvrđivanja i prihvatanja drugačijeg razvojnog koncepta u odnosu na dosadašnji, gdje se posebno ističe koncept proizvodnje prema zahtjevima i potrebama tržišta.

Direktor Jadranskog sajma Rajko Bujković izrazio je zadovoljstvo brojem izlagača, posebno novih, među kojima je veliki broj domaćih.

“Sa 40 odsto novih izlagača, potvrđuje se potencijal sajamske platforme koja u kontinuitetu tržištu obezbjeđuje nove proizvode i prilike za saradnju“, kazao je Bujković.

Sajam namještaja u Budvi trajaće do 29.marta.

Send this to a friend