Ekonomija

U četiri škole u Danilovgradu uloženo skoro tri miliona eura

Ministri Kavarić i Bošković su, zajedno sa predsjednikom Opštine Danilovgrad Branislavom Đuranovićem, obišli Gimnaziju “Petar I Petrović Njegoš” i JPU “Irena Radović” u Danilovgradu, na kojim su u toku radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti.

„Radovi na dva objekta koja smo obišli idu dobro i biće završeni onako kako je to predviđeno projektnom dokumentacijom – do kraja ove godine. Vlada Crne Gore ulaže u projekte energetske efikasnosti već godinama i do sada je uloženo preko 20 miliona eura u 41 objekat u Crnoj Gori, i to 30 obrazovnih i 11 zdravstvenih objekata“, kazao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, ulaganje u energetsku efikasnost je kvalitetna investicija koja ne zahtijeva novo tržište i koja se otplaćuje od ušteda u energiji do koje se dođe samom realizacijom investicije.

„Nastavićemo da ulažemo tamo gdje je najpotrebnije, a to je u zdravstvenim i obrazovnim objektima“, zaključio je ministar Kavarić.

Da će Vlada već u narednoj školskoj godini nastaviti sa realizacijom projekata iz oblasti energetske efikasnosti potvrdio je i ministar Bošković. Kako je kazao, Vlada je obrazovanje definisala kao ključni prioritet u narednom periodu, jer je obrazovanje ključ razvoja Crne Gore.

„Za prethodnih 10 godina Vlada je u obrazovni sistem Crne Gore i njegovu infrastrukturu uložila preko 120 miliona eura. U dva objekta koja smo danas obišli uloženo je preko 1,4 miliona eura. Dakle, to su podaci koji zaista hrabre i koji nas motivišu da nastavimo da razvijamo, prije svega, infrastrukturu, a samim tim i podižemo kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori“, kazao je Bošković.

On je dodao da se Vlada neće na tome zaustaviti, jer upravo kroz razvoj predškolskog obrazovanja ćemo dostići da kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori bude na nivou najrazvijenijih evropskih zemalja.

„Kroz reforme koje radimo u obrazovnom sistemu doprinijećemo stvaranju boljih uslova za djecu i roditelje, a samim tim i za zaposlene u prosvjeti“, kazao je ministar Bošković.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović podsjetio je da je u primjeni mjera energetske efikasnosti u O.Š.”Njegoš” u Spužu i O.Š.”Vuko Jovović” u Danilovgradu već investirano preko 1,5 miliona eura. 

„Danilovgrad je grad u koji se dolazi. U prilog tome govore i podaci da je za 12 odsto povećan broj stanovništva u odnosu na posljednji popis, a u prilog tome govori i činjenica da su kapaciteti za osnovne škole i gimnaziju povećani“, kazao je predsjednik Đuranović.

Dovoljno govori i podatak, kako je dodao, da je u danilovgradsku gimnaziju morala da bude uvedena druga smjena, jer veliki broj djece iz Podgorice dolazi u taj grad.

„To nije slučajno, s obzirom na činjenicu da imamo dobar nastavnički kadar sa dugom tradicijom. Još jedan podatak koji govori o tome gdje je Danilovgrad danas je da je u vrtiću, kada je on počeo sa radom 2010. godine, bilo svega 160 djece koji su ga pohađali. Na današnji dan taj broj je 450“, zaključio je predsjednik Đuranović.

Ministar Kavarić je tokom posjete Danilovgradu razgovarao i sa preduzetnicima iz tog grada i tom prilikom predstavio Vladine programe namijenjene upravo onima koji su spremni da investiraju – i to projekte biznis zona i Uredbu o podsticanju direktnih investicija koja, između ostalog, predviđa olakšice za otvaranje novih radnih mjesta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brđanin
Gost
Brđanin

Imam više od 40 godina i išaoImam više od 40 godina i išao sam u vrtić u Danilovgradu. kako pročitah isti je otvoren 2010 godine… u Danilovgradu izgleda vrijeme počinje sa ovim novim skorojevićima i tankolozovinama, svaki dan otvaranje novih objekata… prije 10tak dana u Zagaraču otvorena nova kancelarija mjesne zajednice i ambulanta… a istina je da su otvorene prije… Više »

Adrijan
Gost
Adrijan

Opstina Danilovgrad = ~ 16Opstina Danilovgrad = ~ 16 000 stanovnika; 4 skole, 3 000 000 EUR u skole Opstina Herceg-Novi = ~ 33 000 stanovnika; 4 o.skole + 1 srednja, a koliko para u skole ? Prosto, cini mi se da u HN nije ni 1 000 000 EUR otislo u skole. Da li je ovo kvalitetno upravljanje skolama… Više »

Send this to a friend