Ekonomija

U Crnoj Gori samo 150 pravnih preduzeća ima sertifikate

Organizatori skupova na temu “Sistem obezbjeđenja kvaliteta u radu nevladinih organizacija u Crnoj Gori” kojima je cilj bio promovisanje sistema upravljanja kvalitetom u radu NVO, bili su Kancelarija za saradnju s nevladinim organizacijama, TACSO Kancelarija u Crnoj Gori i CRNVO- Resursni centar za nevladine organizacije u Crnoj Gori.

Na skupovima je učestvovalo preko 100 predstavnika NVO, desetak predstavnika državnih organa, među kojima i devet članova Savjeta za razvoj NVO. Većina njih bila je zainteresovana za način na koji NVO koje nemaju izgrađene finansijske i kadrovske kapacitete mogu dobiti sertifikate, zatim koliko košta postupak dobijanja sertifikata, koji su benefiti, da li će se sistem evalucije upravljanja kvalitetom primjenjivati i u javnom sektoru.

Kako je kazao Milan Perović, predsjednik Upravnog odbora Instituta, uvođenje standarda i standardizacije vodi kvalitetnijem pružanju usluga i efikasnijem i efektivnijem upravljanju organizacijom, stvaranju podloge za bolju saradnju sa javnim i privatnim sektorom, te rješavanju sve većih zahtjeva koji se postavljaju pred NVO.

“Benefiti koje organizacije ostvaruju dobijanjem sertifikata nakon ispunjenih zahtjeva određenih standarda su veća transparentnost, unaprjeđenje kvaliteta rada, bolje upravljanje rizicima, povećano povjerenje građana i donatora, a time i kredibilitet same organizacije. Jedino Ministarstvo je saobraćaja “sertifikovalo” svoj rad, pa je važna obuka i osposobljavanje onih koji će doprinijeti razvoju prakse i većoj primjeni postojećih standarda u cilju investiranja u razvoj kapaciteta organizacije”, istakao je on. 

Ana Novaković iz CRNVO smatra da su NVO spremne za sistemske promjene, odnosno da je došlo vrijeme da unaprijede svoj rad i isti usklade sa međunarodnim standardima, dokazivanjem kvaliteta svog djelovanja putem dobijanja sertifikata od strane nezavisnog nadležnog tijela, što utiče i na povjerenje građana u rad NVO.

“CRNVO je u procesu konstituisanja četiri „regionalna“ resursna centra za nevladine organizacije, i to u Herceg Novom (NVO Nada), Ulcinju (NVO Novi horizonti), Bijelom Polju (NVO Bjelopoljski demokratski centar) i Pljevljima (NVO Bonum), radi stvaranja uslova za adekvatniju podršku izgradnji kapaciteta lokalnih organizacija, obuke zaposlenih, olakšavanja funkcionisanja i slično. Ovi centri biće dodatno edukovani i za uvođenje standarda kvaliteta u rad NVO”, najavila je ona. 

Prema riječima predsjednika Instituta za standardizaciju Crne Gore Miodraga Perovića, u Crnoj Gori postoji potrebna legislativna i institucionalna infrastruktura-usklađena sa međunarodnim i evropskim standardima i propisima.

“Institut je nadležan za donošenje crnogorskih standarda, a Sertifikaciono tijelo za pružanje informacionih i konsultantskih usluga. Institut je prepoznao značaj nevladinih organizacija u sistemu standardizacije, pa je u rad osam, od 16 tehničkih komiteta za utvrđivanje standarda, uključio predstavnike NVO”, dodao je on. 

Prema riječima Danke Tiodorović, stručne saradnica za kvalitet i sertifikaciju), ISO 9001 je najviše korišćeni međunarodni standard u svijetu

“Preko milion kompanija i organizacija u 170 zemalja svijeta je sertifikovano za ISO 9001, kojim se definiše kvalitet upravljanja. On je primjenljiv na sve organizacije bez obzira na vrstu, veličinu i djelatnost. Sertifikat predstavlja dokaz o ispunjenosti zahtjeva određenog standarda, koji se dobija od strane nadležnog tijela, nakon sprovedenog postupka sertifikacije. Međutim, sertifikacija nije obavezna, već se standard može koristiti samostalno radi poboljšanja načina rada, bez formalne sertifikacije. Dakle, odluka zavisi od menadžmenta organizacije, ali treba imati u vidu i to da neki donatori mogu zahtijevati posjedovanje odgovarajućeg sertifikata prlikom apliciranja”, istakla je ona. 

Send this to a friend