Ekonomija

U Nikšiću otvoren rudnik Biočki stan, uloženo 13 miliona eura

Za rad u rudniku je, pored domaće radne snage, angažovana i kompanija Bumech iz Poljske, što je nastavak saradnje kompanije Uniprom sa poljskim kompanijama, prenosi portal Onogošt.me.

Đukanović je u svom govoru podsjetio da na Dan rudara i na 68. godišnjicu od osnivanja Rudnika boksita Nikšić nakon 10 godina obnavljaju eksploataciju crvenog boksita u ovom rudniku.

“Ovo je jedna od perspektivnih privrednih djelatnosti koja će dati značajan doprinos društveno-ekonomskom razvoju Nikšića i Crne Gore. Investicija vrijedna 13 miliona eura u rekonstrukciju i modernizaciju svih objekata Rudnika boksita, uz planiranu proizvodnju od milion tona godišnje, realno će uticati ne povećanje industrijske proizvodnje i ukupnog izvoza. To će svakako značiti i njihovo veće učešće u BDP-u”, dodao je on. 

Naveo je da na prostoru jame Biočki stan, Uniprom metali d.o.o sa kompanijom Bumeks iz Poljske planira proizvodnju od oko tri miliona tona rude u sljedećih pet godina.

“To je oko 40 odsto trenutno ovjerenih rezervi na ovom ležištu. Takođe, da je ova kompanija od ponovnog pokretanja proizvodnje boksita na površinskim kopovima „Zagrad“ i Đurakov do“, do 1. septembra proizvela 370.000 tona rude i izvezla preko Luke Bar. Eksploatacijom boksita iz jame Biočki stan, kao i već započetom proizvodnjom na pomenutim saniranim površinskim kopovima, očekuje se i širi multiplikativni efekat na crnogorsku privredu, stvaranjem novih šansi za poslovanje drugih preduzeća u Crnoj Gori. Ne samo neposredno angažovanih na proizvodnji rude, već i preduzeća kao što su Monte Cargo, Luka Bar i drugih u sektoru usluga”, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ponovno stavljanje u funkciju eksploatacionog prostora jame donijeće i nova zapošljavanja, naročito mještana župskih sela.

“Raduje podatak, da je do kraja godine planirano da na prostoru ovog podzemnog rudnika bude zaposleno oko 150 ljudi. Uvjeren sam da je obnovom proizvodnje crvenog boksita stvorena još jedna realna šansa za puniju valorizaciju domaćih resursa usmjerenu na povećanje ukupne proizvodnje i izvoza uz istovremeni rast zaposlenosti u našoj zemlji”, zaključio je Đukanović, uz obećanje da će Vlada nastaviti da aktivno i konstruktivno doprinosi unapređenju poslovnog ambijenta za povećanje domaćih i stranih investicija, kao najvažnije osnove dinamičnog i održivog ekonomskog rasta i razvoja.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović istakao je da je ponosan što Dan rudara i 25 godina rada Uniproma mogu proslaviti otvaranjem Biočkog stana.

“Nijesmo žalili ni truda ni sredstava da poslije deset godina počne podzemna eksploatacija rude. Dok su drugi sumnjali mi smo radili i vjerovali, jer u Crnoj Gori postoji dobar privredni ambijent i jer znamo da samo vrijednim radom možemo podići i rudarsko-metalsku industriju i crnogorsku ekonomiju na noge. Kombinat aluminijuma Podgorica, sada i Rudnici boksita učestvovaće sa 50 odsto u ukupnom crnogorskom izvozu. Naša aktivnost u KAP-u i Rudnicima Boksita doprinijela je upošljavanju oko 200 crnogorskih kompanija u ovom repro lancu. Recimo da na prevozu, skladištenju i opremi sirovina i gotovih proizvoda za KAP i Rudnike Boksita Monte Cargo ostvaruje godišnji prihod od 6, a Luka Bar od 10 miliona eura. Značajan prihod ostvaruju i ostale kompanije, a sve one zajedno upošljavajuj znatan broj radnika i obezbjeđuju egzistenciju njihovim porodicama. Na taj način smo potvrdili napore Vlade Crne Gore da su stvoreni uslovi za snažan razvoj ekonomije u Crnoj Gori”, rekao je Pejović.

Svečanom otvaranju rudnika, osim predsjednika Vlade prisustvovali su ambasadorka Poljske u Crnoj Gori Irena Tatarzinska, ministar ekonomije Vladimir Kavarić, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i brojni predstavnici bankarskog i biznis sektora.

Foto: Milovan Danilović, Dnevne novine 

Send this to a friend