Ekonomija

U Plantažama zadovoljni: Zaradiće više od dva miliona eura

“Kardinal, koji sada beremo, vodeća je sorta, a poslije njega braće se ribijer, red glob i berba će se završiti sa muskat Italijom. U sklopu vodećih sorti stonog grožđa imamo i neke druge sorte koje nijesu od velikog komercijalnog značaja”, kazao je Kankaraš.

Plan za ovu godinu je, kako je kazao, dosta ambiciozan.

“Obavezali smo se da proizvedemo više od 2.100.000 kilograma i prvi rezultati nam pokazuju da moramo da budemo zadovoljni. Iako je nezahvalno prognozirati, jer je tek početak berbe, nadamo se da ćemo ispuniti plan i da bi ovo trebala biti jedna od dobrih godina berbe stonog grožđa. Planirali smo da, ako prodamo sve to, a kvalitet grožđa je takav da bi se moralo prodati, uzmemo od stonog grožđa milion i 400.000 eura”, istakao je Kankaraš, ali, zbog početka berbe, nije mogao da kaže gdje će se sve plasirati grožđe ove godine.

Prethodnih godina se, kako je rekao, uglavnom stono grožđe plasiralo na tri tržišta i to malo više od trećine ide na Crnu Goru, kako bude odmicala turistička sezona, trećina ide na tržište Srbije, a trećina na tržište Kosova, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Trenutno je angažovano 180 berača, ali će biti angažovano još 20-ak radnika. Znači 200 radnika će brati grožđe za nekoliko dana. Oko 60 odsto je iz Crne Gore, većinom iz Podgorice i sa sjevera, ostalo iz Srbije, koji dolaze tradicionalno svake godine”, rekao je Kankaraš.

On je dodao da prosječni berač dnevno ubere u prosjeku 45 gajbi po cijeni od 40 centi po gajbi.

“Njihova prosječna zarada se kreće od 15 do 20 eura dnevno, ali ima i ekstremnih berača i na breskvama i na grožđu. Ekstremni berači grožđa mogu dnevno ubrati 80 do 100 gajbi i zaraditi i 40 eura, ali ima i onih koji uberu samo 20 gajbi”, naglasio je Kankaraš.

Opširnije u Dnevnim novinama…

 

Send this to a friend