Ekonomija

U završnoj fazi značajan dio aktivnosti za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola

U sastavu delegacije Ministarstva bio je i generalni direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović. Forum je otvorila potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

“Imajući u vidu izazove sa kojima se investitori suočavaju u procesu dobijanja građevinskih dozvola, forum je bio prilika za diskusiju o sprovođenju reformi u postupku izdavanja građevinskih dozvola, te razmjeni iskustva zemalja učesnica”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Na panelima su učestvovali resorni ministri za oblast građevinarstva i prostornog planiranja Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Albanije, Slovenije, te predstavnici Regionalnog savjeta za saradnju, Svjetske banke, Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga GIZ, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Mreže asocijacija lokalnih samouprava u jugoistočnoj Evropi NALED.

Sekretar ministarstva Zoran Tomić govorio je u okviru panela o uvođenju elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, te tom prilikom predstavio postignute rezultate i planirane aktivnosti u vezi sa sistemom za elektronsko izdavanje dozvola u Crnoj Gori. On je predstavio i reforme koje Crna Gora kontinuirano sprovodi od 2008. godine.

Sa uvođenjem sistema “jedan šalter“ za izdavanje građevinskih dozvola, 2011. godine, Tomić je rekao da je značajno olakšana procedura za investitore, skraćeno  vrijeme i smanjeni  troškovi izdavanja građevinske dozvole, te da je stvoren  još povoljniji investicioni ambijent.

Prema njegovim riječima, sprovedene reforme su doprinijele napredovanjem crnogorske ekonomije u Izvještaju o lakoći poslovanja, a koji Svjetska banka objavljuje na godišnjem nivou.

“Crna Gora je u posljednjem Izvještaju o lakoći poslovanja (Doing Business 2015) pozicinionirana na 36. mjestu, od ukupno 189 zemalja, što predstavlja napredak od šest mjesta u odnosu na izvještaj od prethodne godine, a to je ostvareno zahvaljujući reformi u indikatoru izdavanje građevinske dozvole“, kazao je Tomić.

Učesnicima foruma predstavljena je i demo verzija softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji.

Organizatori foruma su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED, Njemačka organizacija za tehničku saradnju GIZ, Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga koji finansiraju vlade Njemačke i Švajcarske i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID – Projekat za bolje uslove poslovanja.

Send this to a friend